Dopřejte si hrnek horkého čaje nebo oblíbené kávy, pohodu s rodinou a uspokojte mlsné jazýčky. Tato domácí roláda z kynutého těsta s mákem je tím pravým. Chutná pochoutka, na kterou budete potřebovat jen pár surovin.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Domácí roláda z kynutého těsta s mákem
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 500 g mouky
- 10 g sušeného droždí
- 220 ml mléka
- jedno velké vejce
- 80 g cukru
- 1/4 lžičky soli
- 60 g másla
- jednu lžičku vanilkového extraktu nebo jeden sáček vanilkového cukru
- nastrouhaná kůra z jednoho citronu
Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu!
Pro náplň:
- 250 g máku
- 200-250 g cukru
- 350 ml mléka
- 50 g másla
- 2 lžičky vanilkového extraktu nebo 2 sáčky vanilkového cukru
- ½ lžičky soli
Ostatní:
- jeden žloutek + jedna lžíce mléka (na potření šneka před pečením)
- 40 g cukru + 40 ml horké vody (na polévání šneků po upečení)
- ½ lžičky máku (na ozdobu)
Roládu jsme pekli na kulaté pánvi o průměru 30 cm.
Jak budeme postupovat:
Připravte těsto:
1) Smíchejte teplé mléko (asi 38 °C), 2 lžičky celkového množství cukru a sušené droždí. Nechte je působit 5-7 minut, dokud se nevytvoří charakteristická pěnivá “čepice”.
2) Do hluboké mísy dejte ¾ prosáté mouky. Přidejte zbývající cukr, sůl a nastrouhanou citronovou kůru. Míchejte.
3) Přidejte aktivované droždí, vejce smíchané s vanilkovým extraktem a rozpuštěné máslo (teplé, ne horké).
4) Hněťte těsto, postupně přidávejte zbývající mouku a dávejte pozor, abyste ho nepřehnětli: nejprve v míse, pak na pracovní ploše. Od přidání mouky pokračujte v hnětení 5-7 minut, dokud těsto nebude hladké, homogenní a nelepivé. Zároveň by měla zůstat měkké a pružné.
5) Z těsta vytvarujte kouli a vložte ji do hluboké mísy vymazané trochou rafinovaného slunečnicového oleje. Přikryjte ho potravinovou fólií a nechte na teplém místě kynout asi 60 minut, dokud se objem těsta nezdvojnásobí.
Příprava náplně (možná to budete chtít udělat předem):
1) Mák vložte do hluboké mísy a zalijte velkým množstvím vody. Míchejte a počkejte, až mák klesne na dno mísy. Posbírejte nečistoty shromážděné na povrchu vody a poté mák přendejte do malého cedníku a počkejte, až z něj voda odteče.
2) Mák a mléko dejte do hrnce se silným dnem. Za pravidelného míchání vařte 60 minut na mírném ohni. Měly by docela nabobtnat. Pokud se mléko vypařuje příliš rychle, můžete během varu přidat trochu vody nebo mléka.
3) Uvařený mák přendejte do malého cedníku, abyste ho oddělili od mléka, které zbylo po varu.
4) Uvařený mák vložte do hluboké mísy. Přidejte změklé máslo, vanilkový extrakt, sůl a cukr. Dobře promíchejte.
Vytvarujte roládu:
1) Na pomoučeném válu rozválejte vykynuté těsto na obdélníkový plát o tloušťce 3-4 mm a rozměrech asi 40 x 55 cm.
2) Náplň rozetřete po polovině povrchu plátu těsta podél jednoho dlouhého okraje, který musí zůstat volný.
3) Volnou polovinu plátu těsta nakrájejte na neúplné proužky kolmé k náplni, široké asi 1 cm.
4) Plát těsta srolujte do rolády, přičemž začněte od delšího okraje, vedle kterého položíte náplň. Na konci slepte šev a konce ruličky pevně k sobě.
5) Na pečicím papíru srolujte roládu do tvaru šneka a uprostřed nechte trochu místa.
6) Přeneste šneka i s pečicím papírem na kulatý plech s odnímatelnými stěnami.
7) Přikryjte potravinovou fólií a nechte 30 minut odpočívat.
8) Poté potřete žloutkem smíchaným se lžící mléka.
9) Roládu pečte 30-35 minut v troubě předehřáté na 180 °C (na prostřední polici, program zdola nahoru). Připravenost zkontrolujte pomocí testu párátkem.
10) Vyjměte roládu z tácu a položte na gril. Ještě horkou potřete sirupem připraveným ze 40 g cukru a 40 ml horké vody. Ozdobte mákem.
11) Nechte zcela vychladnout a podávejte!
Přejeme vám a vašim blízkým chutné jídlo!