Říká se, že dobrý moučník pečený z lásky utužuje vztahy. Tak proč si nenaplánovat odpolední posezení s přáteli nebo rodinou a nepřipravit něco opravdu výjimečného s sladkého? Tento recept na domácí pečené pletence plněné tvarohem a rozinkami je tím pravým. Se šálkem skvělé kávy si budete připadat jako na obláčku.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Domácí pečené pletence plněné tvarohem a rozinkami
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 100 ml teplého mléka
- 8 g sušené droždí
- 10 g vanilkového cukru
- 1/2 lžičky soli
- 60 g cukru
- 70 g rostlinného oleje
- 2 vejce
- 100 g zakysané smetany
- 500 g mouky
Plnění:
- 350 g tvarohu
- 60 g cukru
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 žloutek
- 10 g vanilkového cukru
- 60-70 gramů rozinek
Na potíraní:
- 1 žloutek
Na posypání:
- moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
1. Teplé mléko nalijte do mísy, přisypte sušené droždí, vanilkový cukr, přidejte špetku soli – promíchejte metličkou.
2. Poté přilijte olej, rozklepněte vejce, přidejte smetanu – promíchejte a nakonec nasypte hladkou mouku a rukama prohněťte.
3. Mísu vymažte olejem a dejte do ní těsto, přikryjte fólií a nechte na teplém místě 1 hodinu kynout.
4. Do jiné mísy si dejte tvaroh, přisypte cukr a hladkou mouku, dále přidejte žloutek – rozmixujte a nakonec přidejte rozinky – rozmixujte.
5. Po hodině by mělo vykynout krásné měkké nadýchané těsto, které položíte na čistou plochu posypanou moukou.
6. Pomocí válečku ho rozválejte na velký plát a naplňte ho do tří čtvrtin tvarohovo-rozinkovou náplní, pak ho přeložte napůl a rozkrojte na několik dílů, přičemž z každého dílu vytvořte pletenec.
7. Následně je položte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte fólií a nechte 20 minut odpočívat.
8. Vykynuté pletence potřete žloutkem, aby krásně zezlátly a pečte je v předehřáté troubě 17-20 minut při 180 °C.
9. Po uplynutí doby pečení zkontrolujte, zda jsou pletence upečené, a pokud ano, vyjměte je z trouby a posypejte moučkovým cukrem.
10. Podávejte je s láskou, velkou chutí a grácií
Přátelé přejeme dobrou chuť!