Dopřejte si hrnek horkého čaje nebo horké čokolády, pohodu s rodinou a uspokojte své mlsné jazýčky. Tenhle recept na lehký koláč s jemným broskvovým krémem je tím pravým. Pojďme na recept!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Lehký koláč s jemným broskvovým krémem
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 3 žloutky + 30 g cukru
- 3 bílky + 90 g cukru
- 1 špetka soli
- šťáva z 1/2 citronu
- 170 g hladké mouky
Krém:
- 1 vejce
- 70 g cukru
- 1 lžička vanilkové esence
- 30 g kukuřičného škrobu
- 30 g mouky
- 500 ml mléka
Broskvový krém:
- 350 g broskví v sirupu
- 150 ml vody
- 60 g cukru
- 40 g kukuřičného škrobu
Ostatní:
- mléko – na potíraní cesta
- broskvový džem – na potíraní cesta
Na zdobení:
- kokosové lupínky
Jak budeme postupovat:
1. Do 2 misek oddělte bílky od žloutků.
2. Do mísy se žloutky nasypte 30 g cukru a šlehejte dohladka.
3. Do mísy s bílky nasypte 90 g cukru a přidejte špetku soli – vyšlehejte, poté přidejte šťávu z 1/2 citronu – šlehejte 6-7 minut do krásné bílé pěny a pak do něj vlijte žloutkovou směs – promíchejte metličkou a přisypte ještě prosátou mouku – společně promíchejte.
4. Připravte si formu na pečení o rozměrech 27×18 cm vyloženou pečicím papírem a nalijte do ní těsto, pěkně ho rozetřete a uhlaďte.
5. Pečte v předehřáté troubě 25 minut při 180 °C.
6. Do hrnce rozklepněte vejce, nasypte 70 g cukru a přidejte vanilkovou esenci – promíchejte, nasypejte také kukuřičný škrob, muku a přilijte mléko – promíchejte.
7. Hrnec položte na sporák a krém míchejte, dokud není středně hustý. Pak získaný krém přikryjte fólií a nechte vychladnout.
8. Po uplynutí doby pečení zkontrolujte, zda je těsto upečené, a pokud ano, vyjměte ho z trouby a odstraňte pečicí papír. Měli by jste získat krásně zlatisté cesto.
9. Upečené těsto rozkrojte na polovinu a potřete mlékem, potom na něho naneste krém a pěkně ho rozetřete.
10. Připravte si hrnec s vodou a přisypte 60 g cukru, vařte na mírném ohni a přidejte pak rozmixované broskve a také přisypejte kukuřičný škrob – zamíchejte.
11. Broskvový krém rozetřete na první krém a přikryjte druhou částí těsta, pak povrch potřete broskvovou marmeládou.
12. Nakonec ozdobte kokosovými lupínky a dejte na 1 hodinu do lednice.
13. Podávejte ho s láskou, radostí a úsměvem na tváří.
Přátelé přejeme dobrou chuť!