Neuvěřitelný zážitek! Pokud chcete zavzpomínat na časy, kdy vaše kuchyně krásně voněla, tato pochoutka se o to jistě postará! Nenechte si ujít recept na dokonalé kynuté šneky plněné vanilkovým krémem s rozinkami. Pro lepší chuť je můžete namočit do brandy nebo rumové esence. Příprava je trochu delší, ale výsledek Vás příjemně překvapí. A Vaše chuťové pohárky také.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Božské šneky z kynutého těsta s vanilkovým krémem a rozinkami
Co budeme potřebovat:
Na kvásek:
- 500 g mouky
- 125 ml mléka
- 125 ml vody
- 30 g čerstvého droždí nebo 10 g sušeného droždí
- 60 g cukru
- 10 g soli
- 250 g 82% másla
Na vanilkový krém:
- 150 ml mléka
- 30 g cukru
- 2 žloutky
- 15 g kukuřičného škrobu
- 15 g másla
- 1 lžička vanilkového cukru
Ostatní:
- 100 g rozinek
- 1 vejce + 1 lžíce vody (na potření šneků před pečením)
- práškový cukr (na ozdobu)
Z těchto ingrediencí získáte 18 šneků.
Jak budeme postupovat:
Připravte těsto (do večera):
1) Do hluboké mísy nalijte teplé mléko a teplou vodu. Přidejte rozdrobené droždí a cukr. Míchejte stěrkou, dokud se zcela nerozpustí.
2) Přidejte část prosáté mouky a sůl. Míchejte.
3) Postupně přidejte zbývající mouku. Těsto nejprve promíchejte stěrkou, poté ho prohněťte rukama.
4) Jakmile se do těsta dostane všechna mouka, přeneste ho na pracovní plochu a postupně do něj zapracujte 50 g měkkého másla. Poté těsto hněťte dalších 10 minut, dokud nebude hladké, homogenní, pružné a nelepivé.
5) Z těsta vytvarujte kouli a vložte ji do hluboké mísy. Přikryjte je potravinovou fólií a nechte 60 minut kynout na teplém místě.
6) Vykynuté těsto jemně prohněťte a na pomoučeném válu z něj vyválejte silný obdélníkový plát. Vložte do obdélníkové zapékací misky a nechte přes noc v chladničce.
7) Do plastového sáčku vložte 200 g relativně měkkého másla a válečkem ho rozválejte na rovnoměrně silný čtverec o rozměrech 20 x 20 cm. Přes noc uložte do chladničky.
Ráno:
1) Na pomoučeném (po celou dobu) stole těsto rozválejte na obdélníkový plát o rozměrech 20 x 40 cm.
2) Polovinu těsta potřete máslem, pak přikryjte volnou stranu. Okraje těsta slepte k sobě, jako byste tvarovali roh.
3) Těsto položte na desku tak, aby středový záhyb těsta směřoval doleva. Rozválejte ji na obdélníkovou pracovní desku o rozměrech 20 x 60 cm.
4) Krátké okraje přeložte dovnitř a překryjte je.
5) Přeloženou desku otočte tak, aby její volný okraj směřoval doprava (jako kniha, kterou chcete otevřít).
6) Těsto opět rozválejte na obdélníkovou formu o rozměrech 20 x 60 cm. Podobným způsobem ji přeložte.
7) Položte je a přikryjte potravinovou fólií. Vložte ji do lednice a nechte ji 20-30 minut “odpočívat”.
8) Poté zopakujte krok 6. Jakmile těsto přeložíte, jemně ho rukama stlačte, aby se jeho vrstvy během hnětení neposunuly. Položte ji na strouhanku, přikryjte potravinovou fólií a dejte na 2 hodiny do chladničky.
Připravte vanilkový krém:
1) Smíchejte žloutky, opražený cukr a vanilkový cukr.
2) Přidejte kukuřičný škrob. Smíchejte do hladka.
3) Postupně za stálého míchání přidávejte mléko přivedené téměř k varu.
4) Vzniklou směs přelijte do hrnce, ve kterém jste ohřívali mléko. Od okamžiku, kdy se objeví první bublinky, vařte 1-2 minuty na mírném ohni za stálého míchání. Měla by zhoustnout.
5) Sundejte smetanu z ohně. Přidejte do něj máslo. Velmi dobře promíchejte.
6) Přikryjte krém potravinovou fólií tak, aby přišel do přímého kontaktu s povrchem. Vložte ji do mísy se studenou vodou a nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu.
7) Vychladlý krém promíchejte, aby opět změkl a mohli jste ho opatrně rozetřít na těsto.
8) Rozinky omyjte a osušte papírovými utěrkami. Pokud chcete, můžete je předem namočit do tvrdého alkoholu (např. brandy).
Tvarujte šneky:
1) Na pomoučeném těstě vyválejte těsto na obdélníkový plát o rozměrech 35 x 60 cm a tloušťce 3-4 mm.
2) Na těsto rozetřete vanilkový krém a na povrch rozložte rozinky.
3) Poté je srolujte do kompaktního válečku, přičemž začněte od delšího okraje. Položte ji švem dolů.
4) Tenkým ostrým nožem nakrájejte roládu na 18 dílů silných 2-3 cm.
5) Šneky položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte mezi nimi mezery.
6) Přikryjte potravinovou fólií a nechte 1,5 hodiny odpočívat nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem (teplota v kuchyni by měla být 23-26 °C).
7) Šneky potřete štětcem rozšlehaným vejcem smíchaným se lžičkou vody.
8) Šneky pečte v troubě vyhřáté na 220 °C asi 20 minut, dokud nebudou pěkně propečení.
9) Nechte je mírně vychladnout a pak je posypte moučkovým cukrem.
10) Podávejte šneky s velkým potěšením!
Tip pro Vás:
Aby si šneci zachovali stejně zajímavou strukturu i druhý den, stačí je trochu ohřát v troubě: asi 5 minut při teplotě 200-220 °C. Budou jako čerstvé, právě vytažené z trouby.
Přejeme vám i vašim blízkým dobrou chuť!