To je lahůdka! Fantastičtí šneci z kynutého těsta s vanilkovým krémem a rozinkami

Neuvěřitelný zážitek! Pokud chcete zavzpomínat na časy, kdy vaše kuchyně krásně voněla, tato pochoutka se o to jistě postará! Nenechte si ujít recept na dokonalé kynuté šneky plněné vanilkovým krémem s rozinkami. Pro lepší chuť je můžete namočit do brandy nebo rumové esence. Příprava je trochu delší, ale výsledek Vás příjemně překvapí. A Vaše chuťové pohárky také.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
to je lahůdka! fantastičtí šneci z kynutého těsta s vanilkovým krémem a rozinkami
Zdroj: Pinterest

Božské šneky z kynutého těsta s vanilkovým krémem a rozinkami

Co budeme potřebovat:

Na kvásek: 

  • 500 g mouky
  • 125 ml mléka
  • 125 ml vody
  • 30 g čerstvého droždí nebo 10 g sušeného droždí
  • 60 g cukru
  • 10 g soli
  • 250 g 82% másla

Na vanilkový krém:

  • 150 ml mléka
  • 30 g cukru
  • 2 žloutky
  • 15 g kukuřičného škrobu
  • 15 g másla
  • 1 lžička vanilkového cukru

Ostatní:

  • 100 g rozinek
  • 1 vejce + 1 lžíce vody (na potření šneků před pečením)
  • práškový cukr (na ozdobu)

Z těchto ingrediencí získáte 18 šneků.


Jak budeme postupovat:

Připravte těsto (do večera):

1) Do hluboké mísy nalijte teplé mléko a teplou vodu. Přidejte rozdrobené droždí a cukr. Míchejte stěrkou, dokud se zcela nerozpustí.

2) Přidejte část prosáté mouky a sůl. Míchejte.

3) Postupně přidejte zbývající mouku. Těsto nejprve promíchejte stěrkou, poté ho prohněťte rukama.

4) Jakmile se do těsta dostane všechna mouka, přeneste ho na pracovní plochu a postupně do něj zapracujte 50 g měkkého másla. Poté těsto hněťte dalších 10 minut, dokud nebude hladké, homogenní, pružné a nelepivé.

To je lahůdka! Fantastičtí šneci z kynutého těsta s vanilkovým krémem a rozinkami
Zdroj: Retete-usoare.eu

5) Z těsta vytvarujte kouli a vložte ji do hluboké mísy. Přikryjte je potravinovou fólií a nechte 60 minut kynout na teplém místě.

To je lahůdka! Fantastičtí šneci z kynutého těsta s vanilkovým krémem a rozinkami
Zdroj: Retete-usoare.eu
To je lahůdka! Fantastičtí šneci z kynutého těsta s vanilkovým krémem a rozinkami
Zdroj: Retete-usoare.eu
To je lahůdka! Fantastičtí šneci z kynutého těsta s vanilkovým krémem a rozinkami
Zdroj: Retete-usoare.eu

6) Vykynuté těsto jemně prohněťte a na pomoučeném válu z něj vyválejte silný obdélníkový plát. Vložte do obdélníkové zapékací misky a nechte přes noc v chladničce.

To je lahůdka! Fantastičtí šneci z kynutého těsta s vanilkovým krémem a rozinkami
Zdroj: Retete-usoare.eu
To je lahůdka! Fantastičtí šneci z kynutého těsta s vanilkovým krémem a rozinkami
Zdroj: Retete-usoare.eu

7) Do plastového sáčku vložte 200 g relativně měkkého másla a válečkem ho rozválejte na rovnoměrně silný čtverec o rozměrech 20 x 20 cm. Přes noc uložte do chladničky.

To je lahůdka! Fantastičtí šneci z kynutého těsta s vanilkovým krémem a rozinkami
Zdroj: Retete-usoare.eu

Ráno:

1) Na pomoučeném (po celou dobu) stole těsto rozválejte na obdélníkový plát o rozměrech 20 x 40 cm.

To je lahůdka! Fantastičtí šneci z kynutého těsta s vanilkovým krémem a rozinkami
Zdroj: Retete-usoare.eu

2) Polovinu těsta potřete máslem, pak přikryjte volnou stranu. Okraje těsta slepte k sobě, jako byste tvarovali roh.

To je lahůdka! Fantastičtí šneci z kynutého těsta s vanilkovým krémem a rozinkami
Zdroj: Retete-usoare.eu
To je lahůdka! Fantastičtí šneci z kynutého těsta s vanilkovým krémem a rozinkami
Zdroj: Retete-usoare.eu

3) Těsto položte na desku tak, aby středový záhyb těsta směřoval doleva. Rozválejte ji na obdélníkovou pracovní desku o rozměrech 20 x 60 cm.

To je lahůdka! Fantastičtí šneci z kynutého těsta s vanilkovým krémem a rozinkami
Zdroj: Retete-usoare.eu

4) Krátké okraje přeložte dovnitř a překryjte je.

To je lahůdka! Fantastičtí šneci z kynutého těsta s vanilkovým krémem a rozinkami
Zdroj: Retete-usoare.eu

5) Přeloženou desku otočte tak, aby její volný okraj směřoval doprava (jako kniha, kterou chcete otevřít).

6) Těsto opět rozválejte na obdélníkovou formu o rozměrech 20 x 60 cm. Podobným způsobem ji přeložte.

7) Položte je a přikryjte potravinovou fólií. Vložte ji do lednice a nechte ji 20-30 minut “odpočívat”.

8) Poté zopakujte krok 6. Jakmile těsto přeložíte, jemně ho rukama stlačte, aby se jeho vrstvy během hnětení neposunuly. Položte ji na strouhanku, přikryjte potravinovou fólií a dejte na 2 hodiny do chladničky.

To je lahůdka! Fantastičtí šneci z kynutého těsta s vanilkovým krémem a rozinkami
Zdroj: Retete-usoare.eu

Připravte vanilkový krém:

1) Smíchejte žloutky, opražený cukr a vanilkový cukr.

2) Přidejte kukuřičný škrob. Smíchejte do hladka.

3) Postupně za stálého míchání přidávejte mléko přivedené téměř k varu.

4) Vzniklou směs přelijte do hrnce, ve kterém jste ohřívali mléko. Od okamžiku, kdy se objeví první bublinky, vařte 1-2 minuty na mírném ohni za stálého míchání. Měla by zhoustnout.

To je lahůdka! Fantastičtí šneci z kynutého těsta s vanilkovým krémem a rozinkami
Zdroj: Retete-usoare.eu

5) Sundejte smetanu z ohně. Přidejte do něj máslo. Velmi dobře promíchejte.

6) Přikryjte krém potravinovou fólií tak, aby přišel do přímého kontaktu s povrchem. Vložte ji do mísy se studenou vodou a nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu.

To je lahůdka! Fantastičtí šneci z kynutého těsta s vanilkovým krémem a rozinkami
Zdroj: Retete-usoare.eu

7) Vychladlý krém promíchejte, aby opět změkl a mohli jste ho opatrně rozetřít na těsto.

8) Rozinky omyjte a osušte papírovými utěrkami. Pokud chcete, můžete je předem namočit do tvrdého alkoholu (např. brandy).

To je lahůdka! Fantastičtí šneci z kynutého těsta s vanilkovým krémem a rozinkami
Zdroj: Retete-usoare.eu

Tvarujte šneky:

1) Na pomoučeném těstě vyválejte těsto na obdélníkový plát o rozměrech 35 x 60 cm a tloušťce 3-4 mm.

To je lahůdka! Fantastičtí šneci z kynutého těsta s vanilkovým krémem a rozinkami
Zdroj: Retete-usoare.eu

2) Na těsto rozetřete vanilkový krém a na povrch rozložte rozinky.

To je lahůdka! Fantastičtí šneci z kynutého těsta s vanilkovým krémem a rozinkami
Zdroj: Retete-usoare.eu

3) Poté je srolujte do kompaktního válečku, přičemž začněte od delšího okraje. Položte ji švem dolů.

To je lahůdka! Fantastičtí šneci z kynutého těsta s vanilkovým krémem a rozinkami
Zdroj: Retete-usoare.eu

4) Tenkým ostrým nožem nakrájejte roládu na 18 dílů silných 2-3 cm.

To je lahůdka! Fantastičtí šneci z kynutého těsta s vanilkovým krémem a rozinkami
Zdroj: Retete-usoare.eu

5) Šneky položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte mezi nimi mezery.

To je lahůdka! Fantastičtí šneci z kynutého těsta s vanilkovým krémem a rozinkami
Zdroj: Retete-usoare.eu

6) Přikryjte potravinovou fólií a nechte 1,5 hodiny odpočívat nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem (teplota v kuchyni by měla být 23-26 °C).

To je lahůdka! Fantastičtí šneci z kynutého těsta s vanilkovým krémem a rozinkami
Zdroj: Retete-usoare.eu

7) Šneky potřete štětcem rozšlehaným vejcem smíchaným se lžičkou vody.

To je lahůdka! Fantastičtí šneci z kynutého těsta s vanilkovým krémem a rozinkami
Zdroj: Retete-usoare.eu

8) Šneky pečte v troubě vyhřáté na 220 °C asi 20 minut, dokud nebudou pěkně propečení.

To je lahůdka! Fantastičtí šneci z kynutého těsta s vanilkovým krémem a rozinkami
Zdroj: Retete-usoare.eu
To je lahůdka! Fantastičtí šneci z kynutého těsta s vanilkovým krémem a rozinkami
Zdroj: Retete-usoare.eu

9) Nechte je mírně vychladnout a pak je posypte moučkovým cukrem.

To je lahůdka! Fantastičtí šneci z kynutého těsta s vanilkovým krémem a rozinkami
Zdroj: Retete-usoare.eu

10) Podávejte šneky s velkým potěšením!

To je lahůdka! Fantastičtí šneci z kynutého těsta s vanilkovým krémem a rozinkami
Zdroj: Retete-usoare.eu

Tip pro Vás:

Aby si šneci zachovali stejně zajímavou strukturu i druhý den, stačí je trochu ohřát v troubě: asi 5 minut při teplotě 200-220 °C. Budou jako čerstvé, právě vytažené z trouby.

Přejeme vám i vašim blízkým dobrou chuť!