V blížícím se období Velikonoc se tradičně na našich stolech objevuje mnoho typických pokrmů. Jedním z nich je i velikonoční beránek, který symbolizuje oběť Ježíše Krista. Tento tradiční pokrm je nejen chutný, ale také má své významné místo v naší kultuře a tradicích. Pokud hledáte recept na perfektního velikonočního hrnkového beránka, máme pro vás krok za krokem připravený návod, jak ho připravit tak, aby se vám povedl na jedničku.
Co budeme potřebovat:
- 0.5 hrnku oleje
- 1 špetka sůl
- 2 ks vejce
- 2 lžíce rum
- 1 hrnek mléko
- 1 balíček prášek do pečiva
- 1 hrnek cukr krupice
- 1 balíček vanilkový cukr
- 1 špetka citronová kůra
- 2.5 hrnku polohrubá mouka
Jak budeme postupovat:
1) Vejce rozkvedláme v mléce. Mouku smícháme s kypřícím práškem, solí, vanilkovým a krupicovým cukrem a citronovou kůrou.
2) Mléko s vejci nalijeme do sypké směsi, přilijeme olej, rum a utřeme hladké těsto. Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy.
3) Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 40 – 50 minut. Dobu pečení si každý přizpůsobí podle pečení trouby. Upečeného beránka vyndáme z trouby a necháme formu vychladnout.
4) Teprve potom hrnkového beránka vyklopíme a potřeme čokoládou nebo citronovou polevou či jen pocukrujeme.
DOPORUČUJEME: Vyzkoušejte tento recept na domácí velikonoční mazanec
Přejeme Vám dobrou chuť!