Dopřejte si hrnek horkého čaje nebo oblíbené kávy, pohodu s rodinou a přáteli a uspokojte mlsné jazýčky. Tento recept na medovník s lahodným krémem ze zakysané smetany, je tím pravým. Chutná pochoutka, na kterou budete potřebovat jen pár surovin.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Medovník s lahodným krémem ze zakysané smetany
Co budeme potřebovat:
Medové těsto:
- 160 g másla
- 180 g medu
- 1,5 lžičky jedlá soda
- 4 vejce
- špetka soli
- 150 g cukru
- 250 g mouky
Krém:
- 800 g zakysaná smetana 20-25% (vážená)
- 150 g moučkový cukr
- 10 g vanilkový cukr
Na posypání a zdobení:
- drobenkové zbylé těsto
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do hrnce dejte máslo, med a rozpusťte na mírném ohni, poté přidejte jedlou sodu – míchejte metličkou a vařte 1-2 minuty dozlatova.
2. Následně směs přelijte do mísy a nechte trochu vychladnout.
3. V jiné míse rozklepněte vejce, přidejte špetku soli – šlehejte do jemné konzistence a za stálého šlehání přisypejte po troškách cukr a přilijte medovou směs, poté vsypte prosátou mouku – promíchejte metličkou.
4. Připravte si plech vyložený pečicím papírem o rozměrech 42 x 32 cm, nalijte na něj těsto a pěkně ho rozetřete.
5. Pečte v předehřáté troubě 15-20 minut při 180 °C.
6. Po upečení přeneste těsto na čistou plochu, odstraňte pečicí papír, zarovnejte okraje, rozkrojte na polovinu a pak ještě jednou na polovinu – získáte 4 vrstvy upečeného těsta.
7. Krém: Do mísy dejte odváženou zakysanou smetanu, přisypejte moučkový a vanilkový cukr. Zakysanou smetanu vyšlehejte do nadýchané krásně měkké konzistence a po částech přisypávejte moučkový cukr s vanilkovým cukrem.
8. Získaný krém naneste na 1 vrstvu těsta, překryjte druhou vrstvou těsta a postup zopakujte a krém natřete i po stranách dortu.
9. Zbylé těsto dejte do mixéru, rozemelte v mixéru a potom ozdobte – posypejte ním celý dort.
10. Podávejte ho s láskou, velkou chutí a grácií.
Přejeme dobrou chuť!