ROZHOVOR: Toskánská kůže v kapse. Pan Erik vyrábí dokonalé kožené peněženky a opasky

Rádi bychom Vám poděkovali, že se s námi i nadále dělíte o výsledky své tvorby. Proto jsme se rozhodli podpořit vaše tvůrčí úsilí i jinak než jen zveřejněním na Facebooku. Některé z Vás jsme požádali o krátký rozhovor, aby se i naši čtenáři mohli v tomto uměleckém směru trochu inspirovat.

V dnešním rozhovoru Vám představíme Ing. Erika Valkoviča, jehož koníček se změnil v práci, která ho živí. Vytváří kožené opasky, peněženky nebo kabelky. Není pochyb o tom, že je odborníkem ve svém oboru. Čtěte dál!

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

rozhovor:
Zdroj: Erik Valkovič

Na začátek Vás poprosím, abyste se nám představili.

Volám sa Ing. Erik Valkovič, som muž, syn, manžel, otec. Jeden z mojich koníčkov je aj mojou obživou, a tým je brašnárstvo.

Představíte nám Vaši tvorbu? Co všechno děláte?

Vyrábam kožené kabelky, peňaženky, remene na zbrane, kľúčenky, náramky, dokladovky, ale hlavne opasky, po ktorých je najväčší dopyt.

rozhovor:
Zdroj: Erik Valkovič

Jak a kdy vznikla myšlenka ručně vyráběných kožených peněženek a opasků?

Nebol to ani tak nápad, skôr situácia, do ktorej nás dostal Covid, počas ktorého bolo dosť času. Kedysi som sa venoval prežitiu v prírode a potreboval som poriadny opasok, ktorý by bol dosť špecifický a niečo vydržal. Keďže počas lockdownu bolo času dosť, tak som sa pustil do tohto projektu sám.

rozhovor:
Zdroj: Erik Valkovič

Nakúpil som materiál, zapol tutoriál na Youtube a pustil sa do práce. Po dokončení to nebolo stopercentné, no ostal mi ešte materiál, na ktorom som mohol trénovať a pár kusov sa predalo bleskovo, tak som si povedal, prečo to aspoň nevyskúšať.

No a už sú to 3 roky, čiže môžem poďakovať tete korone, ktorá mi v tom značne pomohla, keďže e-shopy v tej dobe frčali. Ľudia proste trávili viac času surfovaním a scrollovaním na internete.

rozhovor:
Zdroj: Erik Valkovič

Jak dlouho trvá výroba kožené peněženky? Co všechno to obnáší?

Závisí od strihu, no výroba klasickej pánskej peňaženky trvá okolo 4-5 hodín. Proces začína narezaním kože, zdobením cez dierkovanie stehov a farbenie, až po ručné šitie a leštenie hrán.

Jaký druh kůže používáte? Odkud ji získáváte?

Každý môj výrobok je z hovädzej kože tzv. hladenice alebo krupónu. Zväčša kožu kupujem od slovenských dodávateľov, no niektoré kúsky sú vyrobené z talianskej kože prevažne z Toskánska.

rozhovor:
Zdroj: Erik Valkovič

Co všechno potřebujete k výrobě kožené peněženky nebo opasku?

Na začiatok, samozrejme, kožu. Ak nie je farbená, tak farby, ochranné prípravky a vosk. Potom sú to rôzne nože, ihly, nite, nity a náradie na nitovanie ako napríklad hlavičkár, orezávače hrán, dierovače stehov, dierovače na dierky opasku a pracku.

Jak své výrobky zdobíte?

Existuje niekoľko spôsobov, no ja zdobím raznicami a lisovaním. Pri zdobení raznicami je potrebná sada. Pre každý úkon sa používa iná raznica. Napríklad, na tieňovanie, či pozadie.

rozhovor:
Zdroj: Erik Valkovič

Jak se o takový kožený výrobek starat? Je nutné ho ošetřovat?

Pravdaže. Starostlivosť rovná sa predĺženie životnosti produktu. Osobne odporúčam zákazníkom kondicionér alebo balzam na kožu s obsahom včelieho vosku.

Máte nějaké kurzy, nebo jste samouk?

Som samouk, dnes stačí otvoriť Youtube a nájdete tam tutoriál na všetko a dopodrobna, no mám aj pár kníh, z ktorých som čerpal.

rozhovor:
Zdroj: Erik Valkovič

Odkud čerpáte inspiraci?

Najviac čerpám z Youtube a Pinterestu.

Kde vytváříte své produkty? Máte vlastní dílnu?

Na začiatku som vyrábal doma na kuchynskom ostrovčeku, neskôr som sa presťahoval do pivnice. Teraz už mám vlastnú dielnu.

rozhovor:
Zdroj: Erik Valkovič

O jaký produkt mají Vaši zákazníci největší zájem?

Najväčší záujem je o opasky. Konkrétne, o opasky s poľovníckou tématikou, potom nasledujú rybárske, klasické, a potom zvyšok opaskov, ktoré máme v ponuke.

Je to Vaše práce nebo koníček?

Ako som už v úvode spomenul je to môj koníček, ktorý sa stal zároveň aj mojou prácou.

rozhovor:
Zdroj: Erik Valkovič

Vyrábíte také na zakázku podle představ zákazníka?

Na želanie, bohužiaľ, nevyrábam, ale zákazník si môže nakombinovať pracku, farbu, vzor, či farbu nite. Poprípade, viem vyraziť do kože nápis, iniciály alebo dátum.

Máte do budoucna nějaké plány, například rozšířit svoji tvorbu?

Pravdaže, práve pracujeme na webovej stránke, ponuke, ktorú chceme rozšíriť o nové vzory, pracky, či strihy kabeliek a peňaženiek, no ešte to nemáme na 100% dotiahnuté.

rozhovor:
Zdroj: Erik Valkovič

Kde lze vaše výrobky zakoupit?

Webstránka bude koncom mesiaca spustená. Do tej doby cez Instagram pod redman.leather.goods.

rozhovor:
Zdroj: Erik Valkovič
rozhovor:
Zdroj: Erik Valkovič