Drazí přátelé, dnes vám nabízíme recept na fantastický koláč s čerstvými jablky a krémem. Ráj v ústech! Jeho příprava je velmi jednoduchá a rychlá. Okamžitě si ho zamilujete. Nečekejte ani minutu a začněte.
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 8 g vanilkového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 30 g cukru
- 150 g studeného másla
- 1 vejce
Jablečná náplň:
- 5 jablek
- 120 g cukru
- 2 lžíce medu
- 35 g másla
- 50 g pražených vlašských ořechů
Smetanový krém:
- 4 vaječné bílky
- 1 lžička soli
- 170 g cukru
K posypu:
- mandlové lupínky
Jak budeme postupovat:
1. Mouku, vanilkový cukr, prášek do pečiva a cukr dejte do velké oválné mísy a promíchejte lžící.
2. Vezměte studené máslo a obalte ho v ingrediencích v misce. Nastrouhejte ho na struhadle nad mísou.
3. Promíchejte rukama, přidejte vejce, znovu promíchejte a vytvarujte těsto.
4. Těsto položte na plech s pečicím papírem o rozměrech 24 x 24 cm.
5. Rukou ho pěkně rozetřete a vidličkou udělejte tečky.
6. Jablečná náplň: Jablka nakrájejte na kostky. Do pánve dejte cukr a přidejte med. Míchejte, dokud se nerozpustí. Přidejte máslo a pokračujte v míchání, dokud nezačne bublat. Poté přidejte nakrájená jablka a promíchejte lžící.
7. Nalijte náplň na těsto ve formě a pěkně ji rozetřete. Posypte praženými vlašskými ořechy.
8. Pečte v předehřáté troubě 20 minut při 180 °C.
9. Do jiné mísy dejte bílky a špetku soli. Šlehejte a za stálého šlehání přidávejte cukr a získáte bílý sníh (krém).
10. Krém nalijte na koláč, lžící udělejte kopečky a posypte mandlovými lupínky.
11. Pečte 35-40 minut při 160 °C.
12. Po uplynutí doby zkontrolujte, zda je koláč upečený, a pokud ano, vyjměte ho z trouby.
13. Podávejte ho s láskou a elegancí.