Lahodná proteinová palačinka: Vyzkoušejte zdravou verzi nabitou bílkovinami

Snažíte se ztratit nějaké to kilo, makáte na sobě nebo jen hledáte inspiraci na zdravou snídani? Hned zkraje je třeba říct, že pokud je vaším cílem zhubnout, neznamená to vzdát se všech svých oblíbených „neřestí“. Je úplně v pořádku dát si jednou za čas pořádnou kalorickou bombu. Jestli ovšem chcete vyčarovat i z obyčejné palačinky proteinovou lahůdku, která vám pomůže budovat vysněnou formu, máme tu něco právě pro vás.
lahodná proteinová palačinka: vyzkoušejte zdravou verzi nabitou bílkovinami
Zdroj obrázku: Floki / Shutterstock.com

Připravíme si „ízy pízy“ recept, který zvládne i naprosté pekařské ucho a zároveň tak “mňam”, že se budete za ušima olizovat ještě druhý den. V případě že potřebujete regenerovat po úrazu může pomoci Proormedent.cz

Co budete potřebovat:

Těsto:

  • 10 g celozrnné mouky
  • 20 g proteinu
  • 60 ml vody
  • jedno vejce

Náplň nebo na ozdobu:

  • tvaroh nebo jogurt
  • datlový sirup
  • čerstvé / mražené ovoce dle chuti

Z tohoto množství vykouzlíte 1 až 2 kousky.

Jak na to?

Stejně jako u klasických palačinek, ani tady nečekejte žádnou raketovou vědu. Postup je dokonale jednoduchý.

  1. Nejdřív si připravte náplň. Stačí vyšlehat tvaroh s kapkou mléka a sirupem.
  2. Celé vajíčko rozklepněte do mísy a přidejte proteinový prášek s moukou. Postupně přilévejte vodu, dokud vám nevznikne středně husté těsto.
  3. Palačinky smažte na sucho, případně pánev můžete trochu postříkat olejem.
  4. Na závěr už jen potřete připravenou náplní a dozdobte ovocem, na které máte zálusk.

Palačinky jsou díky vysokému obsahu bílkovin příjemně syté. Báječně se proto hodí jako první jídlo hned po probuzení.

Proč jsou bílkoviny (proteiny) při hubnutí tak stěžejní?

Bílkoviny jsou klíčovým prvkem při redukci váhy, budování síly a celkové regeneraci. Prodlužují pocit sytosti a stabilizují hladinu cukru v krvi. Také se pyšní vysokou termogenní hodnotou. Co to znamená? Tělo potřebuje více energie na trávení bílkovin než na trávení sacharidů a tuků. To může pomoci snížit příjem kalorií a podpořit hubnutí. A jak do jídelníčku dostat uspokojivé množství bílkovin? Kromě živočišné a rostlinné stravy, která bílkoviny obsahuje, můžete také sáhnout po proteinovém prášku.

Jak vybrat protein?

Pokud přemýšlíte, jak vybrat protein, musíte si v první řadě stanovit cíl. Chcete zlepšit sportovní výkon, podpořit růst svalů nebo se zbavit přebytečných kil? Pro každou z těchto potřeb existují různé možnosti. Při redukci váhy je například chytré sáhnout po proteinu na hubnutí. A jak dál tento zázračný prášek dělíme?

  • Živočišné proteiny: Obsahují vyšší podíl esenciálních aminokyselin, mají často vyšší množství cholesterolu a tuku.
  • Rostlinné proteiny: Jsou nízkotučné a také fungují jako bohatý zdroj vlákniny a dalších prospěšných rostlinných látek. Avšak nemají všechny důležité aminokyseliny.