Co může být lepšího než dort plný jahodové chuti, který Vám připomene letní chvíle? Přinášíme Vám recept na sladký cheesecake z mascarpone s jahodovou omáčkou. Krásně barevný dort je to, co potěší nejen vaše chuťové pohárky, ale i oči. Připravte si ho společně s námi, jahůdkový sen.
Krémový cheesecake s jahodovou omáčkou:
Co budeme potřebovat:
Na korpus:
- 200 g máslových sušenek
- 70 g másla
- 1 lžíce javorového sirupu
Náplň:
- 500 g Mascarpone
- 200 g moučkového cukru
- 2 KL vanilkový extrakt
- 3 PL hladká mouka
- 600 g zakysaná smetana 16 %
- 3 ks vejce (L)
Jahodová omáčka:
- 300 g jahod
- 1 dl vody
- 100 g krystalového cukru
- 1 lžíce vanilkového cukru
Jak budeme postupovat:
1) Nejprve si připravte omáčku. Jahody vložte do hlubokého hrnce a spolu s vodou a cukrem je přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte asi 5 minut probublávat.
2) Poté směs rozmixujte ponorným mixérem (můžete použít i klasický koktejlový mixér) a přeceďte přes síto. Nechte vychladnout.
3) Předehřejte troubu na 160 °C. Dno dortové formy (o průměru 26 cm) vyložte pečicím papírem.
4) Sušenky rozdrťte v kuchyňském robotu nebo válečkem na těsto a v míse je smíchejte s rozpuštěným máslem a javorovým sirupem. Mokré sušenky vyrovnejte na dno formy a rukama je přitlačte.
5) Všechno dohromady vyšlehejte v tomto pořadí: mascarpone, cukr, mouka, zakysaná smetana a vanilkový extrakt. Nakonec při nízkých otáčkách přidejte jedno po druhém vejce a znovu dobře vyšlehejte.
6) Krém nalijte do korpusu na sušenky a lžící (5-7 lžiček) rozetřete po povrchu omáčku v řadách nebo kruzích. Pomocí špejle nebo špičky nože pak vytvořte ozdobu tak, že omáčku nakreslíte na povrch dortu. Zbylou omáčku uložte do chladničky a použijte ji při podávání.
7) Dort pečte 30 minut.
8) Po upečení nechte zcela vychladnout a uložte do chladničky, nejlépe přes noc.
9) Při podávání přelijte každý rozkrojený trojúhelník dortu studenou nebo ohřátou omáčkou.
Přejeme Vám i vašim blízkým dobrou chuť plnou jahod!