Jak prodloužit životnost baterie MacBooku? Pomůže konfigurace nastavení i chladicí podložka

Jak dlouho vydrží baterie MacBooku (či notebooku jiných značek) záleží nejen na její kapacitě, ale i na konkrétním modelu – nejnovější MacBook Pro a MacBook Air m2 díky nízké spotřebě energie šetří také baterii. Podstatnou roli ale hraje i způsob užívání zařízení a okolní prostředí. I k baterii se lze totiž chovat šetrně, pojďme si tedy připomenout, jak na to.
jak prodloužit životnost baterie macbooku? pomůže konfigurace nastavení i chladicí podložka
Zdroj: Shahid Jamil / Shutterstock.com

Kondici baterie ovlivňuje počet cyklů

V jaké kondici je váš MacBook, závisí i na stavu jeho baterie. Ta prochází v průběhu používání nabíjecími cykly – jeden uběhne při využití množství energie, kterou disponuje kapacita baterie, bez ohledu na to, kolikrát byla baterie nabíjena. Pokud tedy v jednom dni spotřebujete 50 % energie, poté baterii dobijete a druhý den uděláte to samé, proběhne jeden nabíjecí cyklus.

Apple uvádí, že by baterie novějších typů MacBooku, uvedených na trh po roce 2009, měla vydržet 1000 nabíjecích cyklů. Funkční bude i poté, dá se už očekávat snižování výkonnosti. Pokud ale kondice baterie klesne pod 80 procent, měli byste již uvažovat o její výměně. Délka životnosti baterie závisí i na faktorech jako teplota prostředí, způsob používání či nastavení jasu monitoru.

Co baterii škodí a jak zjistit její stav

Co konkrétně tedy moderním Li-Ion akumulátorům, skrytých v útrobách vašeho „meka“, škodí? Nesvědčí jim například časté vybíjení do nuly – ideální je udržovat baterii nabitou v rozmezí 20–80 procent kapacity. A používat k nabíjení jiné než originální adaptéry se také nemusí vyplatit.

Stav baterie zjistíte snadno:

  • Podržte klávesu Alt, klikněte na nabídku Apple a pak vyberte Informace o systému.
  • V okně Informace o systému zvolte Hardware → Napájení. Aktuální počet cyklů je uvedený v části Informace o baterii.

Jak baterii šetřit? Možností je více

Jednou z možností jak prodloužit životnost baterie je funkce Optimalizované nabíjení, která je součástí novějších modelů MacBook a monitoruje uživatelské návyky. Mac si díky ní „pamatuje“, kdy ho zpravidla nabíjíte. Za předpokladu, že baterie bude připojená k napájení delší dobu, se nabíjení zastaví na 80 % a zbytek se dobije až těsně před předpokládaným časem odpojení.

Využít můžete i aplikace třetích stran, jako je například AlDente. Bezplatná verze obsahuje funkce Charge Limiter (pro nastavení limitu procenta nabíjení) a Discharge (možnost spustit MacBook pouze na baterii i při připojení do sítě). Placená verze (Pro) pak obsahuje další funkce, například ochranu proti přehřívání, zastavení nabíjení v režimu spánku a další.

Další tipy na prodloužení životnosti baterie:

  • Jednou měsíčně se doporučuje provést kompletní cyklus nabití – nechte svůj MacBook zcela vybít a poté jej nabijte opět na 100 %.
  • Konfigurací nastavení snižte energetické nároky na baterii: ztlumte jas displeje či podsvícení kláves a omezte používání náročných programů či aplikací.
  • Zaměřte se i na vhodné nastavení hodnot v nabídce Úspora energie.
  • Bateriím rozhodně nesvědčí ani přehřívání – pozitivní efekt tak má i chladicí podložka.