Sháníte skvělý recept na jídlo, kterým o víkendu pohostíte rodinu? Připravili jsme pro Vás recept na chutnou rolku z vepřového bůčku, kterou nikdo nepohrdne. Příprava je velmi jednoduchá, ale je třeba dbát na dobu pečení, aby bylo maso po upečení stále šťavnaté. K vykouzlení lahodného pohoštění pro své blízké budete potřebovat jen několik málo ingrediencí. Pusťte se do přípravy!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Rolka z vepřového bůčku se sladkou omáčkou
Co budeme potřebovat:
- 3 kg vepřového bůčku
- 40 g soli
- 10 g koření
- jeden stroužek česneku
- jedna špetka hořčice
- 3 polévkové lžíce omáčky z granátového jablka (nebo jiné ovocné omáčky)
Jak budeme postupovat:
1) Očistěte vepřový bůček od kůže. Omyjte je a osušte papírovými utěrkami.
2) Pak ho postupně krájejte nožem a otvírejte jako knihu, abyste z něj vytvořili dlouhou a tenčí placičku.
3) Z vepřového bůčku odstraňte kůži.
4) Poté ji přikryjte potravinovou fólií a trochu do ní bouchněte paličkou na maso – z obou stran.
5) Položte ji na stůl slaninou dolů, protože by měla dosahovat až k povrchu rolády a zcela ji zakrýt.
6) Na jednu stranu kousku masa rozetřete sůl, koření a česnek prolisovaný lisem na česnek – tato strana bude směřovat dovnitř rolády.
7) Maso srolujte do tvaru rolády a každý záhyb potřete omáčkou z granátového jablka smíchanou s hořčicí.
8) Povrch rolády potřete hořčičnou omáčkou z granátového jablka.
9) Rolku upevněte potravinářským provázkem.
10) Zabalte do fólie nebo sáčku na pečení. Položte je na plech a nechte 2 hodiny marinovat.
11) Poté pečte 20 minut v troubě předehřáté na 220 °C. Poté snižte teplotu na 120 °C a pokračujte v pečení po dobu 2,5 hodiny. Pokud budete roládu připravovat z menšího kusu masa, snižte teplotu pečení: např. 1,5 hodiny na 1 kg masa.
12) Vyjměte roládu z trouby a odstraňte z povrchu alobal. Potřete omáčkou z granátového jablka smíchanou s hořčicí.
13) Pečte dalších 10 minut při teplotě 200 °C, aby zhnědly.
14) Horkou roládu můžete podávat s přílohou, kterou máte rádi. Pokud ji však chcete podávat jako studený předkrm, přikryjte ji talířem nebo prkénkem a zatěžkejte ji asi 2 kg. Nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu a na několik hodin ho uložte do chladničky.
15) Roládu nakrájejte na plátky a s velkou chutí podávejte!
Přejeme vám a vašim blízkým dobré jídlo!