Milujete vůni perníku? Připravte si nadýchaný čokoládový perník s polevou

Pro milovníky perníkové chuti jsme tu s úžasným receptem, který si určitě zamilujete. Připravte si čokoládový perník s polevou, který je neuvěřitelně jemný a bude se Vám rozplývat v ústech. Můžete ho podávat s šálkem horkého čaje nebo dokonce s kávou. Rozhodně stojí za vyzkoušení!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
Milujete vůni perníku? Připravte si nadýchaný čokoládový perník s polevou!
Zdroj: Retete-usoare.eu

Čokoládový perník s polevou:

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 200 ml mléka
  • přibližně 350 g mouky
  • 220 g cukru
  • 35 ml rafinovaného oleje (bez zápachu)
  • 1 žloutek (nepovinné)
  • 50 g kakaového prášku (nebo podle chuti, vyloučené množství nahraďte moukou)
  • 15 g prášku do pečiva
  • špetka soli
  • jeden prášek do pečiva

Na polevu:

  • jeden vaječný bílek
  • 100-150 g moučkového cukru
  • 1-2 lžičky citronové šťávy

Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu! Z těchto surovin získáte 40 sladkých koláčů o hmotnosti 830 g. Po zalednění se jejich hmotnost zvýší na 1 kg.


Jak budeme postupovat:

Připravte těsto:

1) Mléko nalijte do hrnce a zahřívejte, dokud se nezačne zahřívat.

2) V hluboké míse smíchejte 100 g prosáté mouky a cukr. Přidejte horké mléko a intenzivně míchejte do hladka (neměly by zůstat žádné hrudky).

Milujete vůni perníku? Připravte si nadýchaný čokoládový perník s polevou!
Zdroj: Retete-usoare.eu

3) Výslednou směs nechte za pravidelného míchání vychladnout na pokojovou teplotu. Pokud spěcháte, můžete misku s ním postavit na mísu s velmi studenou vodou.

4) Přidejte olej, špetku soli a žloutek (použití žloutku není povinné – my jsme ho přidali, protože jsme na polevu použili bílek). Míchejte.

5) Přidejte kakaový prášek, prášek do pečiva a špetku jedlé sody. Míchejte metličkou do hladka.

Milujete vůni perníku? Připravte si nadýchaný čokoládový perník s polevou!
Zdroj: Retete-usoare.eu

6) Postupně přidejte zbývající mouku (asi 250 g). Nejprve promíchejte stěrkou a poté lžící nebo špachtlí. Měli byste mít lepkavé, viskózní těsto, které poměrně dobře drží tvar. Nepřehánějte to s moukou!

Milujete vůni perníku? Připravte si nadýchaný čokoládový perník s polevou!
Zdroj: Retete-usoare.eu

7) Posypte pracovní plochu moukou a přeneste na ni kousek těsta. Rozválejte ho a povrch posypte moukou, aby se nelepilo na obracečku. Pak ho rozválejte na placku silnou asi 8 mm (podle potřeby můžete udělat silnější nebo tenčí sladké placky).

Milujete vůni perníku? Připravte si nadýchaný čokoládový perník s polevou!
Zdroj: Retete-usoare.eu
Milujete vůni perníku? Připravte si nadýchaný čokoládový perník s polevou!
Zdroj: Retete-usoare.eu

8) Kulatým vykrajovátkem o průměru 5cm vykrojte z těsta kolečka. Položte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte mezi nimi mezery.

Milujete vůni perníku? Připravte si nadýchaný čokoládový perník s polevou!
Zdroj: Retete-usoare.eu
Milujete vůni perníku? Připravte si nadýchaný čokoládový perník s polevou!
Zdroj: Retete-usoare.eu

9) Sladké perníky pečte asi 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Ověřte, zda jsou hotové, a vyzkoušejte je párátkem. Dávejte pozor, abyste je příliš nevysušili!

Milujete vůni perníku? Připravte si nadýchaný čokoládový perník s polevou!
Zdroj: Retete-usoare.eu

10) Nechte je zcela vychladnout.

Připravte si polevu:

1) Smíchejte moučkový cukr a bílek pomocí mixéru nebo šlehače. Nakonec přidejte citronovou šťávu a znovu promíchejte (tím poleva zbělá). Pokud nemáte rádi syrová vejce, připravte polevu pouze z moučkového cukru a citronové šťávy nebo vody.

Milujete vůni perníku? Připravte si nadýchaný čokoládový perník s polevou!
Zdroj: Retete-usoare.eu

2) Na každý perníček naneste velkou vrstvu polevy: buď štětcem, nebo rukama.

Milujete vůni perníku? Připravte si nadýchaný čokoládový perník s polevou!
Zdroj: Retete-usoare.eu

3) Perníky položte na plech vyložený pečicím papírem.

Milujete vůni perníku? Připravte si nadýchaný čokoládový perník s polevou!
Zdroj: Retete-usoare.eu

4) Nechte je 24 hodin schnout. Tím získají charakteristickou konzistenci a chuť a poleva ztuhne (protože trouba ještě nevychladla, můžete do ní sladké koláče vložit, aby poleva rychleji ztuhla).

Milujete vůni perníku? Připravte si nadýchaný čokoládový perník s polevou!
Zdroj: Retete-usoare.eu

5) Podávejte perník!

Milujete vůni perníku? Připravte si nadýchaný čokoládový perník s polevou!
Zdroj: Retete-usoare.eu

Díky tomuto způsobu přípravy (s moukou a mlékem) si perník dlouho uchovává svou čerstvost, aniž by ztvrdl. Vložte je do uzavřené nádoby a uchovávejte je při pokojové teplotě.

Přejeme Vám i vašim blízkým dobrou chuť!