ROZHOVOR: Až po uši v čokoládě. Manželé Niki a Honzi se věnují výrobě domácích pralinek

Rádi bychom Vám poděkovali, že se s námi i nadále dělíte o výsledky své tvorby. Proto jsme se rozhodli podpořit vaše tvůrčí úsilí i jinak než jen zveřejněním na Facebooku. Některé z Vás jsme požádali o krátký rozhovor, aby se i naši čtenáři mohli v tomto uměleckém směru trochu inspirovat.

Pokud milujete čokoládu, je dnešní rozhovor určen právě Vám. Představíme Vám manželský pár Niki a Honzu, kteří jsou až po “uši v čokoládě”. Jejich koníčkem (a snad i budoucím zaměstnáním) je výroba ručně zdobených pralinek, které nejen perfektně chutnají, ale také krásně vypadají.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

rozhovor: až po uši v čokoládě. manželé niki a honza se věnují výrobě domácích pralinek.
Zdroj: Točí pralinky

Na začátek Vás poprosím, abyste se nám představili.

Jsme manželé – Niki a Honzi. Pralinky vyrábíme od roku 2019. Já, Niki, jsem vystudovaná fyzioterapeutka a momentálně jsem na rodičovské dovolené s naším skoro dvouletým synkem Bertíkem. Mám na starosti práci s čokoládou, vymýšlím náplně a design pralinek.
Já, Honzi, jsem grafik. Momentálně pracuji v pivovaru kousek od Ostravy. Vytvářím návrhy a design krabiček. Starám se o naši propagaci a spravuji e–shop.

rozhovor: až po uši v čokoládě. manželé niki a honza se věnují výrobě domácích pralinek.
Zdroj: Točí pralinky

Vyrábíte krásné pralinky, můžete nám říct, jak jste se k tomu dostali a kdy?

Moc děkujeme. K pralinkám jsme se dostali úplnou náhodou. Před pár lety jsem chtěla manželovi (v té době příteli) udělat radost. Odmala jsem ráda pekla, ale pralinky mě vždy fascinovaly – „Jak se ta náplň dostane do pralinky?“ Nakonec jsem pralinky vyrobila v kuchyni bez nějakého extra vybavení a ony se podařily. Manžel myslel, že jsem je koupila a hrozně mu chutnaly. A tak jsem se postupně začala na internetu vzdělávat, pak jsem absolvovala i pár kurzů a nakonec jsme si řekli, že pralinky nás oba moc baví a rádi bychom se jim věnovali více, než jen jako koníčku.

rozhovor: až po uši v čokoládě. manželé niki a honza se věnují výrobě domácích pralinek.
Zdroj: Točí pralinky

Je to Vaše práce nebo koníček?

Pracujeme na tom, aby se pralinky staly naší prací. Jak už jsme říkali, já jsem na rodičovské a manžel pracuje na plný úvazek. Výroba pralinek vyplní téměř veškerý náš volný čas. Mám štěstí, protože mám úžasnou mamku a sestru, které nám vždy pohlídají Bertíka, protože např. během Vánoc se opravdu nezastavíme.

rozhovor: až po uši v čokoládě. manželé niki a honza se věnují výrobě domácích pralinek.
Zdroj: Točí pralinky

To pak u nás vypadá tak, že odpoledne manžel dorazí z práce, já předám Berťu a začíná nám nová směna, která trvá často do půlnoci, i déle a ráno zase do práce a starost o domácnost. Někdy to není jednoduché, ale stojí to za to. Momentálně dokončujeme rekonstrukci naší nové provozovny, takže se určitě máte na co těšit, protože máme nové nápady a už se těšíme, až je budeme realizovat.

Vytváříte pralinky podle vzoru, nebo podle vlastní fantazie, případně na přání?

Některé recepty mám z absolvovaných kurzů. Někdy je nechám, jak jsou a někdy lehce upravuji. Mám i vymyšlené vlastní recepty. Různě kombinuji. Při výrobě náplní musíte dodržovat určitá pravidla, aby chuť a textura ladily a pralinka měla i určitou trvanlivost. Momentálně absolvuji kurz zaměřený na výrobu náplní a už teď můžu slíbit, že na Valentýna budeme mít v nabídce nové příchutě.

rozhovor: až po uši v čokoládě. manželé niki a honza se věnují výrobě domácích pralinek.
Zdroj: Točí pralinky

Ve stálé nabídce máme naše dárkové kolekce, které obměňujeme. Na zakázku, samozřejmě, také vyrábíme. Tím, že je vše ruční práce, jsme schopni vyrobit design krabiček i pralinek podle přání zákazníka. Náplň si mohou klienti vybrat z naší nabídky. Vyrábíme hodně pro firmy jako firemní dárečky, ale také na svatby, oslavy, výročí, apod.

Která kombinace náplně a čokolády je podle vás jednoznačně nejlepší?

To je těžká otázka. Záleží, kdo má co rád – jestli sladší, kyselejší, oříškové apod. Ale obecně jsou top vanilka, pistáciový nugát a z ovocných třeba malina a maracuja. Já osobně mám nejradši vanilku. Manžel má rád všechny.

rozhovor: až po uši v čokoládě. manželé niki a honza se věnují výrobě domácích pralinek.
Zdroj: Točí pralinky

Jak dlouho Vám trvá výroba jedné dávky pralinek?

To se těžko popisuje. Zatím všechnu práci s čokoládou dělám ručně, takže jsme schopni vyrobit jednu várku pralinek asi za den. V naši nové provozovně budu mít nového „pomocníka“ na práci s čokoládou a výroba se tím určitě usnadní a urychlí.

rozhovor: až po uši v čokoládě. manželé niki a honza se věnují výrobě domácích pralinek.
Zdroj: Točí pralinky

Máte do budoucna nějaké plány, například rozšířit svoji tvorbu?

Jak už jsme naznačili, dokončujeme rekonstrukci vlastní provozovny. Zatím bude sloužit jako výrobna, později bychom rádi i pultový prodej, ale to je zatím „v plenkách“. Máme v plánu dát zákazníkům větší možnost volby, aby si sestavili vlastní krabičku na přání. Také budeme vyrábět plněné tabulkové čokolády a 3D plněné figurky se sezónními motivy (Valentýn, Velikonoce, Vánoce apod.). Do budoucna máme ještě dvě takové „přání“, ale to si zatím necháme pro sebe. Jelikož chceme, aby Točí pralinky zůstaly naším „rodinným businessem“, nemáme možnost se tak rychle realizovat v našich nápadech. Jde nám hlavně o to, aby kvalita byla na prvním místě a zákazníci se k nám rádi vraceli.

rozhovor: až po uši v čokoládě. manželé niki a honza se věnují výrobě domácích pralinek.
Zdroj: Točí pralinky

Jsou Vaše recepty vaším tajemstvím, nebo máte nějaké, o které se můžete podělit s našimi čtenáři?

Naše recepty si necháváme v tajnosti, ale samozřejmě jeden Vám můžeme předat.

Lískooříškový nugát
– 100 g lískooříškové pasty (kvalitní)
– 200 g mléčné čokolády (např. Alunga od Cacao barry)

Nejprve si v misce rozehřejte čokoládu (v mikrovlnce nebo v parní lázni) na 45-50 °C. Do ní potom dejte odváženou lískooříškovou pastu. Pořádně zamíchat, nejlépe tyčovým mixérem, aby byl nugát jemný bez jakýchkoliv kousků pasty nebo čokolády. Teď je potřeba zchladit nugát na pracovní teplotu. Většina z Vás doma nemá kamennou pracovní desku, takže stačí ponořit misku s nugátem do druhé misky se studenou vodou a zchladit lehce pod 25°C. Takto připravený nugát si můžete např. vylít do formiček na led, nechat ztuhnout, a pak už „zobat“. Kdo bude chtít, může nugát obalit v rozpuštěné vychladlé čokoládě. Všechny suroviny můžete koupit na pastry.cz, kde mají opravdu kvalitní výrobky a široký sortiment.

rozhovor: až po uši v čokoládě. manželé niki a honza se věnují výrobě domácích pralinek.
Zdroj: Točí pralinky

Kde se dají koupit Vaše pralinky?

Naše pralinky můžete zakoupit na našem e-shopu na stránkách www.tocipralinky.cz
A dále v kavárnách AlterNativa Café v Ostravě a Zelenkavá na Čeladné.

rozhovor: až po uši v čokoládě. manželé niki a honza se věnují výrobě domácích pralinek.
Zdroj: Točí pralinky

Chtěli byste našim čtenářům říci ještě něco, co jsme nezmínili?

Chtěli bychom vzkázat Vašim čtenářům, ať občas „vypnou“ a dopřejí si něco dobrého. A pokud mají možnost, ať podporují malé podnikatele, kteří své produkty vyrábí s láskou, jako my.

rozhovor: až po uši v čokoládě. manželé niki a honzi se věnují výrobě domácích pralinek
Zdroj: Točí pralinky