Zahradní jezírka – jaké typy známe a jak o ně pečovat

Zahradní jezírka existovala již ve starověku a staří Egypťané vytvářeli propracované konstrukce a návrhy jezírek již před 3500 lety. Staří Římané pak vynalezli vodní kanály, které se později používaly nejen pro stavbu kanálů, ale také pro fontány a formální vodní zahrady.

Objevte mnoho různých typů zahradních jezírek, ze kterých si můžete vybrat pro vytvoření vlastního venkovního relaxačního útočiště nebo pro zvýšení hodnoty vaší nemovitosti.

8 různých typů zahradních jezírek
Zdroj: internet

Zahradní jezírka

1. Přírodní jezírka

8 různých typů zahradních jezírek
Zdroj: internet

Pokud máte opravdu štěstí, pak můžete mít krásné přírodní jezírko přímo na svém dvorku. V takovém případě budete moci využívat výhod, které vám rybník na vašem pozemku přináší, aniž byste museli cokoli kupovat k jeho realizaci. Váš rybník může být domovem různých druhů ryb a obecně bude radost sedět na vaší zahradě a užívat si klidnou atmosféru. Pro udržení přírodního jezírka nebudete muset nic dělat, ale existují způsoby, jak můžete přispět k jeho přírodní kráse.

Někteří lidé rádi instalují v blízkosti jezírka zahrádky nebo fontány, aby zdůraznili nádheru tohoto přírodního prvku pozemku. Pokud plánujete trávit v blízkosti jezírka značné množství času, pak má smysl zajistit, aby vypadalo špičkově. Stačí si vybrat některé prvky, které byste chtěli mít v blízkosti svého jezírka, a budete se moci skvěle bavit.

2. Rybníčky

8 různých typů zahradních jezírek
Zdroj: internet

Rybníčky jsou u mnoha lidí velmi oblíbené jako prvky, které si mohou umístit na své zahrady. Rybníček si můžete vytvořit, aniž byste museli vynaložit příliš mnoho úsilí, ale budete muset vynaložit určité úsilí, abyste jej udržovali v čistotě. Pokud plánujete, že do jezírka zařadíte pouze ryby, a ne celý ekosystém, budete muset podniknout kroky k vyčištění vody. Ryby budou denně produkovat odpad a bez přírodních rostlin ve vodě, které by vše řádně filtrovaly, budete potřebovat něco jiného, co tuto práci odvede.

Aby vše zůstalo pěkné a ryby žijící ve vašem jezírku zůstaly zdravé, budete si chtít pořídit výkonný filtr. Budete také potřebovat vzduchové čerpadlo, abyste udrželi ryby naživu, protože něco musí být schopno produkovat dostatek kyslíku, aby ryby mohly správně dýchat. Úkol vše připravit nebude příliš náročný, takže byste si měli být schopni jezírko bez problémů užívat. Pravděpodobně v něm budete chtít chovat ryby, které jsou odolnější, zejména pokud se o něco takového pokoušíte poprvé.

Než se rozhodnete, které z nich do svého nového jezírka zařadíte, udělejte si průzkum různých druhů ryb. Může chvíli trvat, než zjistíte, které druhy ryb budou pro danou situaci nejvhodnější.

3. Koi zahradní jezírka

8 různých typů zahradních jezírek
Zdroj: internet

Koi jezírka jsou rozhodně jedny z nejkrásnějších rybníků na celém světě. Koi jsou uvedeny odděleně od ostatních rybníků, protože mají jedinečné potřeby a ukázalo se, že jsou natolik populární, že si zaslouží vlastní seznam. První věc, kterou byste si měli uvědomit, je, že ryby koi nejsou levné. Jsou to cenné ryby a aby se jim dařilo, je třeba se o ně poněkud zvlášť starat.

Koi je vlastně druh domestikovaného kapra, který je národní rybou Japonska. Jsou neuvěřitelně krásné a mnoho lidí je považuje za znamení štěstí. Možná jste ve svém okolí viděli lidi, kteří si nechávají tetovat ryby koi, protože se to stalo velmi častým designem, který si lidé rádi nechávají dělat. Předpokládá se, že ryby koi přinášejí prosperitu a štěstí těm, kteří je spatří, takže mít jich plný rybník by jistě bylo šikovným talismanem pro štěstí.

Úspěšné koi jezírko by mělo být umístěno alespoň 60 palců hluboko do země. Tímto způsobem nebudou vaše koi ryby tolik negativně ovlivněny, když se začne ochlazovat. Musíte být schopni udržet výkyvy teplot na minimu a mít jezírko v hloubce alespoň 60 palců je jedním ze způsobů, jak udržet vaše koi ryby v bezpečí. Budete také potřebovat opravdu kvalitní filtr, abyste zajistili, že vaše ryby zůstanou zdravé.

4. Rybníky pro volně žijící živočichy

8 různých typů zahradních jezírek
Zdroj: internet

Můžete si také postavit vlastní jezírko pro volně žijící živočichy přímo na zahradě. Tento typ jezírka má přilákat volně žijící živočichy a měl by fungovat přirozeně, bez filtrů nebo jakýchkoli typů čerpadel. Pokud se vám to podaří, bude to velmi přínosné, protože nebudete muset trávit mnoho času péčí o něj. Jednoduše si budete moci užívat přirozené krásy svého uměle vytvořeného jezírka pro volně žijící živočichy, kdykoli na to budete mít chuť.

Obecně platí, že u tohoto typu jezírka chcete, aby bylo hluboké alespoň 32 palců. Umístěte ho také na místo, kam dopadá dostatek slunečního světla, protože chcete, aby se rostlinám dařilo.

Nejdůležitější věcí, kterou je třeba mít na paměti, když chcete mít s tímto typem jezírka úspěch, je ujistit se, že máte vysazené rostliny, které poskytují kyslík. Pokud tak učiníte, budete do něj moci umístit ryby, pokud budete chtít.

5. Nadzemní zahradní jezírka

8 různých typů zahradních jezírek
Zdroj: internet

Je také možné vytvořit nadzemní jezírko, které si můžete užívat. Většina lidí dává přednost umístění svých rybníků do země a v mnoha ohledech je to bezpečnější pro všechny ryby, které byste chtěli zahrnout do oblasti malého rybníčku. Budete moci najít některé sady pro zahradní jezírka, které vám prodají výhodnou sadu materiálů pro vytvoření nadzemní části jezírka. Tato jezírka jsou schopna pojmout některé ryby a vy se budete moci těšit pohledem na ně, zatímco budete na své zahradě.

Bude to jeden z nejjednodušších způsobů, jak si užít jezírko, aniž byste museli vynaložit příliš mnoho práce. Tyto typy jezírek můžete instalovat poměrně snadno, a pokud si koupíte sadu, která má uvnitř vše, co potřebujete, bude vše poměrně samozřejmé. Budete ji moci nastavit, zprovoznit čerpadlo a filtr a pak se začít těšit ze své nové fontány. Tyto typy jezírek je dokonce možné umístit na terasu na zahradě nebo dokonce přímo na terasu.

6. Rostlinná jezírka

8 různých typů zahradních jezírek
Zdroj: internet

Někteří lidé mají opravdu rádi rostliny a raději se dívají na vizuálně nápadné rostliny než na ryby. V těchto případech může být výhodné instalovat jezírko, které je celé věnováno pěstování rostlin. Tyto typy jezírek jsou častější, než byste si mysleli, a jejich správa je mnohem jednodušší než u jezírek s rybami. Nebudete se muset tolik starat o to, abyste dbali na filtraci, protože rostlinám se v tomto prostředí bude dařit, pokud vyberete ty správné.

Existuje mnoho různých druhů rostlin, které můžete do jezírka umístit. Někteří lidé rádi kolem jezírka vysazují například trávu, aby jezírko působilo opravdu přirozeně. Dalšími rostlinami, které lidé často volí při budování těchto typů jezírek, jsou vodní hyacinty a rohovníky. Nebude vám trvat příliš dlouho, než si vypěstujete opravdu zajímavou plochu plnou poutavých rostlin.

7. Miniaturní jezírka

Zdroj: Internet
Zdroj: Internet

Mini-rybníčky jsou typem jezírka, které lidé často umisťují na své terasy nebo terasy. Obvykle jsou umístěna u nějakého dekorativního květináče nebo nádrže. Vypadají velmi zdobně a jsou vyrobena tak, aby byla co nejvíce vizuálně přitažlivá. Obvykle nejsou určeny k tomu, aby vám pomohly vybudovat jakýkoli druh rozmanitého přírodního prostředí pro ryby, protože toto mini jezírko bude jednoduše použito pro dekorativní účely. To však neznamená, že není pěkné.

Do mini-jezírek budete muset poměrně pravidelně doplňovat vodu, protože si všimnete, že se časem vypařuje. V nejteplejších letních měsících budete chtít být pečlivější a vodu v mini-jezírku často vyměňovat. Měli byste si také uvědomit, že v chladnějších měsících je lidé obvykle jako jezírka nepoužívají. Pokud žijete v prostředí s chladnějším počasím, můžete mini-jezírko přenést dovnitř nebo se rozhodnout, že ho budete používat pouze k dekorativním účelům, dokud je počasí tak chladné.

Do mini-jezírek lze snadno umístit rostliny. Měli byste se snažit používat takové druhy rostlin, které se příliš nerozrostou, protože nechcete, aby plochu mini-jezírek příliš rychle přerostly.

8. Koupací jezírka

Zdroj: Internet
Zdroj: Internet

Pokud chcete mít koupaliště, které vypadá jako přírodní a krásný rybník, pak to můžete udělat. Budete se chtít ujistit, že vaše koupací jezírko má dostatečnou hloubku, abyste si v něm mohli pohodlně zaplavat. Bylo by dobré, aby bylo hluboké alespoň 70 palců, ale měli byste sami posoudit, jaká bude správná hloubka. Někteří lidé nechtějí, aby koupaliště bylo příliš hluboké, pokud mají děti, které se v jezírku budou koupat.

Přesto můžete mít i toto jezírko v některých ohledech funkční jako normální. Například můžete ke dnu jezírka umístit nějaké vodní rostliny. To pomůže okysličit vodu a také jí dodá větší atmosféru rybníčku. Nebude vám to ubírat na možnosti plavat v něm a budete si užívat, jak vše vypadá.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.