Domů Recepty Venkovský hruškový koláč! Jemný a velmi chutný

Venkovský hruškový koláč! Jemný a velmi chutný

Sladké hrušky zapečené v nejjemnějším máslovém těstě. Kdo by odolal? Máte doma spoustu chutných hrušek a nevíte co s nimi? Máme pro vás skvělý recept na hruškový koláč. Příprava je snadná a rychlá a fantasticky ladí s čajem nebo kávou. Pojďme na recept!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
Venkovský hruškový koláč! Jemný a velmi chutný
Zdroj: iStockphoto

Venkovský hruškový koláč

Co budeme potřebovat:

  • 1 kg hrušek
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce mleté skořice
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 80 g cukru krupice

Na těsto:

  • 250 g másla
  • 400 g hladká mouka
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce práškový cukr
  • ľadová voda

Před pečením:

  • 1 ks vejce
  • 2 lžíce krystalový cukr

Jak budeme postupovat:

1. Studené máslo nakrájejte na kostky a dejte na 5 minut do mrazáku.

2. V chlazené míse si připravte ledovou vodu. V ideálním případě kostky ledu zalijte studenou vodou.

3. Prosejte mouku, přidejte sůl, cukr a kostky studeného másla. Rukama vypracujte vláčné těsto, přidávejte po lžících ledovou vodu a pokaždé hněťte rukama, dokud se těsto nespojí.

4. Těsto rozdělte na dvě poloviny, každou zvlášť zabalte do potravinové fólie a dejte na 15 minut do mrazáku.

5. Předehřejte troubu na 200 °C.

6. První polovinu těsta rozválejte na pomoučené desce na kruh dlouhý asi 30 cm a přeneste ho do koláčové formy (26 cm).

7. Hrušky nakrájejte na kostky, smíchejte s moukou, cukrem, skořicí a citronovou šťávou a navrstvěte je do formy vyložené těstem. Druhou polovinu těsta rozválejte do kruhu a směrem od středu k okrajům udělejte důlky. Přeneste plát do formy, dobře uzavřete okraje těsta a vytvarujte úhledné vlnky.

8. Koláč potřete rozšlehaným vejcem, pocukrujte a pečte asi 45 minut.

Přejeme dobrou chuť!

Sdílejte tenhle fantastický recept s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají! Můžete si také prohlídnout 10+ recepty na jablečný koláč.