Aromatické žampionové lasagne bez masa, které budete milovat

Žampiony jsou vynikající ingrediencí během celého roku, hodí se snad ke všemu a poskytují základ pro skutečně chutná jídla. My vám dnes ukážeme fantastický recept, ve kterém hrají žampiony jednu z nejdůležitějších rolí. Pojďme na to – žampionové lasagne!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
Aromatické žampionové lasagne bez masa, které budete milovat
Zdroj: cuisineactuelle.fr

Žampionové lasagne

  • 250 g lasagne
  • 1 PL máslo
  • 1 PL olej
  • 1 ks cibule
  • 250 g žampiony
  • 2 hrste petrželka
  • 60 g strouhaný parmazán
  • podle chuti sůl, mletý pepř, sušený tymián

Na bešamel:

  • 3 PL máslo
  • 3 PL hladká mouka
  • 750 ml mléko
  • 0,5 KL sůl
  • 0,25 KL muškátový oříšek

Jak budeme postupovat:

1. Žampiony: na pánvi rozehřejeme máslo, olej a přidáme na plátky nakrájené žampiony.

2. Opepříme, přidáme trochu tymiánu a za občasného míchání opékáme, dokud houby nepustí šťávu. Když se všechna šťáva odpaří, houby přendáme do misky.

3. Přidáme ještě kapku oleje a na pánvi osmahneme nadrobno naseknou cibuli, dokud nezměkne. Cibulku pak v misce promícháme s houbami a nasekanou petrželkou a podle chuti dosolíme.

4. Bešamel: v rendlíku zahřejeme máslo a přidáme mouku. Jíšku opékáme pár minut a poté postupně přiléváme studené mléko.

5. Ochutíme solí, muškátovým oříškem a přivedeme k varu. Povaříme asi 2 minutky a odstavíme z ohně.

6. Těstovinu připravíme podle návodu: buď ukládáme přímo do plechu nebo povaříme v osolené vodě zhruba 10 minut, usušíme a teprve poté ukládáme na plech.

7. Do plechu nebo zapékací misky nalijeme naběračku bešamelu a poklademe na něj plátky těstoviny. Opět potřeme bešamelem, přidáme vrstvu hub, strouhaný parmazán a proces opakujeme, dokud nemineme lasagne i houby.

8. Lasagne uzavřeme vrstvou bešamelu a sýra a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 ° C na zhruba 45 až 50 minut.

Hotovo!

Přejeme dobrou chuť!