ROZHOVOR: Pod značkou JuTo BeBechy vyrábí Nadežda krásné dřevěné dekorace – obrázky, svícny, zápisníky, jmenovky a mnoho dalšího

Jelikož si velmi ceníme toho, že se s námi hodně z Vás dělí o výsledky své tvorby, touto cestou chceme Vaši tvorbu podpořit a Vaši kreativitu ocenit i jiným způsobem, než jen zveřejněním na Facebooku. Proto jsme již někoho z Vás požádali o krátký rozhovor.

V dnešním rozhovoru Vám rádi představíme šikovnou maminku Nadeždu, která vyrábí krásné dřevěné dekorace – obrázky, svícny, zápisníky, jmenovky a mnoho dalšího.

rozhovor:
Zdroj: Nadežda Kocáková/JuTo Bebechy

Na začátek Vás poprosím, abyste se nám představila.

Jmenuji se Nadežda Kocáková, pocházím ze Slovenska, v Čechách žiji 11 let a jsem maminka dvou kluků (7 let a 2 roky). Jsme československá rodina a bydlíme v Mnichově Hradišti. Momentálně jsem na rodičovské „dovolené“, ze které si ráda odbíhám do své dílničky a tvořím s radostí a pro radost pod značkou JuTo BeBechy.

rozhovor:
Zdroj: Nadežda Kocáková/JuTo Bebechy

Představíte nám Vaši tvorbu ze dřeva? Co všechno děláte?

Vyrábím různé dřevěné dekorace pro vaše domovy (obrázky, podtácky, podnosy, domečky, svícny), dále zápisníky, sešity, jmenovky, a protože ráda fotím, tak nemohou chybět ani fotoalba (dětské, svatební, rodinné, …). Věnuji se i zakázkové výrobě.

rozhovor:
Zdroj: Nadežda Kocáková/JuTo Bebechy

Kdy jste začali s tvořením a co Vás k tomu vedlo?

S tvořením jsem začala vlastně už při první mateřské. Renovovala jsem různý nábytek, vyráběla drobné dekorace, jmenovky, a to nejen pro sebe, ale také pro rodinu a známé. No a intenzivněji jsem se tomu začala věnovat při druhé mateřské. Asi jako každá máma na „dovolené“ jsem měla pocit, že všechno, co udělám, má krátkou trvanlivost (pořádek dlouho nevydrží – tedy alespoň u nás ne, navařené jídlo se sní, vyprané oblečení je okamžitě zase špinavé, …), a jelikož jsem člověk, který za sebou rád vidí nějaký výsledek práce, tak jsem měla znovu potřebu něco tvořit a těšit se z nějakého výtvoru déle než 20 minut 😊

rozhovor:
Zdroj: Nadežda Kocáková/JuTo Bebechy

Asi jak dlouho Vám trvá vytvořit například dřevěné album?

Je to různé. Záleží to i na tom, jakou techniku ​​použiji. Celé to začíná návrhem motivu. Pokud se budeme bavit například o vypalovaných motivech, tak je to velmi závislé na obrázku a na tom, zda a jak velká je potřeba úpravy v grafickém editoru. Ta může trvat od jednotek až po desítky minut. Potom následuje samotné strojní vypalování motivu, ruční broušení opalu a buď to voskování, nebo lakování, schnutí a znovu buď přebroušení laku, nebo leštění vosku. Potom už přijde na řadu děrování papíru, vázání fotoalba a doplnění doplňků (gumička, šňůrka, provázek, …).

rozhovor:
Zdroj: Nadežda Kocáková/JuTo Bebechy

Jakým způsobem vytváříte Vaše motivy do dřeva?

Motivy do dřeva jsou vytvářeny, již zmiňovaným, laserovým vypalováním, dále malbou přes šablony, případně metodou zvanou transfer neboli přenosem obrázku z papíru na předmět, v mém případě dřevo.

rozhovor:
Zdroj: Nadežda Kocáková/JuTo Bebechy

Tvoříte sama nebo Vám s tím někdo pomáhá?

Markantní část práce na výrobcích dělám sama. Od nákupu materiálu, výrobu, prezentaci, balení až po odesílání. Ale například s dírami na svícnech mi pomáhá partner, větší kusy dřeva mi nařeže táta, který je truhlář a má na to mnohem lepší vybavení a vypalování motivů mám zajištěno dodavatelsky, protože mám akorát ruční vypalovačku, a to by pak trvalo opravdu velmi dlouhou dobu.

rozhovor:
Zdroj: Nadežda Kocáková/JuTo Bebechy

Co se Vám líbí na práci se dřevem?

Jak jsem naznačila v předchozí odpovědi. Můj táta má doma truhlářskou dílnu. Od mala jsem tam za ním samozřejmě chodila. Velmi mě fascinovalo, co dokáže ze dřeva vytvořit a ta vůně dřeva mi vždy připomene dětství. Ke dřevu mám prostě velmi pozitivní vztah, je to přírodní materiál a já se ním i doma velmi ráda obklopuji. Je to pro mě relax.

rozhovor:
Zdroj: Nadežda Kocáková/JuTo Bebechy

Plánujete v budoucnu rozšířit svoji tvorbu?

Já mám plánů a nápadů spoustu, jen dny jsou velmi krátké a mladší syn přes den už méně spí… Nic ze svého tvoření nechci dělat na úkor času pro rodinu. Proto se většina činností odehrává v době, kdy je starší syn ve škole, mladší spí nebo až v noci, kdy už spí všichni. Což mě samozřejmě trochu limituje, takže uvidím, co mi čas a děti dovolí. Do toho ráda fotím a chci se rozvíjet i tímto směrem.

rozhovor:
Zdroj: Nadežda Kocáková/JuTo Bebechy

Kde lze Vaše výrobky zakoupit?

Výrobky můžete zakoupit přes Facebook, kde mě najdete pod značkou JuTo Bebechy, na Instagramu – jutobebechy a taky na Fleru www.fler.cz/juto-bebechy. Momentálně pracuji i na webových stránkách, které doufám, budou co nejdříve hotové.

rozhovor:
Zdroj: Nadežda Kocáková/JuTo Bebechy

Chtěli byste našim čtenářům říci ještě něco, co jsme nezmínili?

Měla bych toho ještě hodně k vyprávění, ale zkrátím to na přání. Chtěla bych všem popřát hodně zdraví, lásky, pohody, času s rodinou, abychom se znovu naučili nespěchat, být k sobě i ostatním tolerantní, těšit z naprosto obyčejných, běžných, a přesto tak krásných okamžiků, abychom nezapomínali, že lidské dobro je tou největší hodnotou života, je ho stále tolik potřeba, a ať neztrácíme víru a naději, a to nejen v Novém roce.

rozhovor:
Zdroj: Nadežda Kocáková/JuTo Bebechy