ROZHOVOR: Pod nickem Monimoni tvoří handmade háčkované, pletené a šité kousky

Jelikož si velmi ceníme toho, že se s námi hodně z Vás dělí o výsledky své tvorby, touto cestou chceme Vaši tvorbu podpořit a Vaši kreativitu ocenit i jiným způsobem, než jen zveřejněním na Facebooku. Proto jsme již někoho z Vás požádali o krátký rozhovor.

rozhovor – monimoni
Zdroj: Monimoni

V dnešním rozhovoru Vám rádi představíme kreativní Moniku Bauerovou, která se věnuje pletení, háčkování a šití originálního oblečení a módních doplňků.

rozhovor – monimoni
Zdroj: Monimoni

Na začátek Vás poprosím, abyste se nám představila.

Jsem vzděláním ekonom, povoláním pedagog, máma dvou dospělých synů a poměrně čerstvá babička kouzelné holčičky Margot a vnoučka Kiliána (babičkování mě naplnilo obrovským štěstím a energií). Kromě rodiny, ekonomie a psychologie miluji ruční práce, psy velkých rozměrů, hudbu, květiny, filmy, přírodu, moře, vaření, sýry, víno a ještě asi tisíc dalších věcí. Čím jsem starší, tím více si uvědomuji ekologické dopady moderní civilizace a snažím se mnohé principy udržitelného života začlenit jak do své spotřeby, tak i do své tvorby.

rozhovor – monimoni
Zdroj: Monimoni

Představíte nám svoji tvorbu? Co všechno děláte?

Věnuji se především autorské tvorbě originálních módních doplňků, háčkuji, pletu, vyšívám. Ráda pletu i svetry, především z hedvábí, občas šiju patchwork. Nepoužívám žádné návody a předlohy, tvořím z hlavy podle nálady a chuti. Tato tvůrčí svoboda je pro mě nejdůležitější, je to relax. Základem je moje invence a kvalitní přírodní materiály. Většinou i ty jsou originální – odebírám totiž ručně autorsky barvené přírodní příze merino, alpaku a hedvábí od Jany z eshopu Decida.cz. Tato spolupráce trvá k mojí velké radosti už řadu let.  

rozhovor – monimoni
Zdroj: Monimoni

Kdy jste začala s pletením a co Vás k tomu vedlo?

Háček jsem poprvé držela v ruce už jako čtyřletá, jehlice o 2-3 roky později. Už na základce jsem si pletla svetry a šila originální modely, které měly za úkol trochu roztříštit tu šeď a hrůzu nabídky socialistických obchodů s „módou“. Takže vlastní parádivost a touha odlišit se od davu.

rozhovor – monimoni
Zdroj: Monimoni

Pletení je Vaše práce nebo koníček?

Tvorba je „pouze“ můj koníček, myslím, že pletením nebo háčkováním bych se asi příliš neuživila. Je to ale můj velký relax a den, kdy nevezmu háček nebo jehlice do rukou, není úplný. Takových dnů je opravdu jen několik v roce. Slovo pouze je v uvozovkách záměrně, protože svůj život si bez tvorby nedokážu představit, provází mě opravdu celým životem, jsem na ní závislá v tom nejlepším slova smyslu.

rozhovor – monimoni
Zdroj: Monimoni

Kde berete inspiraci?

Inspirace je pro mě na každém kroku. Miluji zajímavé barevné kombinace, zde je mojí velkou inspirací příroda, nebo třeba nějaká barevná kombinace, kterou má na sobě žena na ulici, ve filmu, umělecká díla, architektura. Nepřebernou studnicí je internet, především Pinterest. To vše se mi v hlavě prolne a já už tvořím vlastní představu.

rozhovor – monimoni
Zdroj: Monimoni

Který ze svých výrobků děláte nejraději?

Já miluji právě to, že se mohu pokaždé věnovat něčemu jinému. Nesnáším stereotyp a naopak miluji cokoliv, co naruší konvence. Ráda tvořím všechny své výrobky. Ale asi opravdu nejvíc se vyřádím na svých dlouhých bezprstových rukavičkách, tam mohu významně uplatnit svůj barvocit.

rozhovor – monimoni
Zdroj: Monimoni

Asi jak dlouho Vám trvá vytvořit čepici?

Čepici se věnuji zhruba dva večery. Ale záleží na složitosti a technice.

Máte do budoucna nějaké plány, rozšířit svoji tvorbu?

Kapacita toho, co můžete vytvořit rukama, má své limity, jak časové, tak i fyzické – prostě pokud to přeženete, hrozí třeba zánět šlach nebo problémy se zády. Ale až bude více času, uvažuji o zpracování návodů na pletení či háčkování nebo třeba o kurzech pletení technikou fair isle, pokud by byl zájem. Jinak budu určitě pokračovat v duchu slow fashion. Ohledně tvorby bych ráda zařadila více recy věcí v souladu s principy udržitelnosti. Kromě toho mám v hlavě mnoho dalších nápadů. Především lněné a hedvábné novinky v módě a doplňcích na jaro a léto. Autorské a originální, snad na jejich realizaci bude čas a prostor. Však nahlédněte a nechte se překvapit.

rozhovor – monimoni
Zdroj: Monimoni

Vyrábíte také podle přání zákazníka, například na základě obrázku?

Ano, pokud mi zákazník dá prostor pro mojí vlastní invenci. Takže se domluvíme třeba na podobném modelu, materiálu, barevnosti, ale detaily ponechá na mně. Nerada totiž kopíruji i sama sebe, drtivou většinu svých výrobků vyrobím jen jednou a dost. Kopie podle obrázku nedělám, bohužel.

rozhovor – monimoni
Zdroj: Monimoni

Kde se dají Vaše výrobky zakoupit?

Prodávám na tvůrčím portálu Fler.cz/monimoni, mojí tvorbu mohou zákazníci vidět a také mě kontaktovat na instagramu – monimoni.handmade a facebooku – Monimoni.

rozhovor – monimoni
Zdroj: Monimoni

Chtěli byste našim čtenářům říci ještě něco, co jsme nezmínili?

Snad jen to, že u mě na Fleru mohou čtenářky najít i odkazy na blogy, které jsem sepsala a věnují se třeba péči o pletené výrobky z vlny nebo hedvábí, protože pokud si kdokoliv pořídí kvalitní originální a ne zcela levný kousek z přírodního materiálu a správně o něj pečuje (což není složité), také mu dlouho vydrží a bude dělat radost – vše zcela v duchu udržitelné módy. A nesmím zapomenout poděkovat své krásné modelce Simonce, která mi pomáhá výrobky zviditelnit a se kterou je radost fotit!

rozhovor – monimoni
Zdroj: Monimoni