ROZHOVOR: Veronika Pokorná tvoří jedinečné ručně vyráběné dekorace a šperky s příběhem

Jelikož si velmi ceníme toho, že se s námi hodně z Vás dělí o výsledky své tvorby, touto cestou chceme Vaši tvorbu podpořit a Vaši kreativitu ocenit i jiným způsobem, než jen zveřejněním na Facebooku. Proto jsme již někoho z Vás požádali o krátký rozhovor.

rozhovor – veronika pokornÁ
Zdroj: Veronika Pokorná/VePo Art

V dnešním rozhovoru Vám rádi představíme kreativní Veroniku, která má zálibu ve výrobě dekorací a šperků z pryskyřice, které mají často svůj příběh.

Na začátek Vás poprosím, abyste se nám představila.

Jmenuji se Veronika Pokorná a je mi 32 let. Jsem máma dvou úžasných chlapečků a s jedním z nich i na rodičovské dovolené.

rozhovor – veronika pokornÁ
Zdroj: Veronika Pokorná/VePo Art

Představíte nám Vaši tvorbu? Co všechno děláte?

Převážnou částí mé tvorby jsou šperky z květin, které zalévám do šperkařské pryskyřice. Nicméně v mé nabídce najdete i šperky, do kterých vkládám i kousky dřeva, kamínků a přírodního materiálu. Dále také tvořím i velmi výjimečné osobní šperky z mateřského mléka či dětských vlásků. V neposlední řadě dělám i dekorace a tou jsou orgonitové pyramidy a přívěsky.

rozhovor – veronika pokornÁ
Zdroj: Veronika Pokorná/VePo Art

Kdy jste začali s tvořením a co Vás k tomu vedlo?

Na jaře roku 2021 jsem se na návštěvě u mé maminky zmínila o tom, že se mi strašně líbí spojení lisovaných či sušených květů zalitých do pryskyřice. Viděla jsem několik videí ze zahraničí, kde se tomu také někdo věnuje a přála jsem si to zkusit. Na tohle mi maminka řekla, ať do toho jdu a zkusím to. Nejdřív jsem si zjistila jak taková tvorba funguje a co všechno obnáší. Poté jsem se do toho prostě pustila.

rozhovor – veronika pokornÁ
Zdroj: Veronika Pokorná/VePo Art

Tvoření šperků je Vaše práce nebo koníček?

Pro mě je to hlavně koníček a velmi mě baví. Jsem touto tvorbou nadšená a vždy se těším na každé další vytváření šperku. A když se mi opravdu podaří, tak jsem za to neskutečně vděčná. 

Kde berete inspiraci?

Velmi dobrá otázka. Tak jako se rok dělí na čtyři období, tak stejně to mám i se svojí inspirací. V zimě vidím ten chlad, barvy sněhu a vzpomínky na léto, na rozkvetlé louky a zahrady. Na jaře všechno pučí a jde do květu. V tuto dobu začínám se sběrem jarních kvítků. V létě zase vidím jako inspiraci to teplo, moře, písek, mušle. Takže většinou tvořím šperky s obsahem těchto komponentů. A na podzim je zase vše tak krásně barevné, proto se snažím i toto zachytit. Tu barevnost listů.

rozhovor – veronika pokornÁ
Zdroj: Veronika Pokorná/VePo Art

Co vše potřebujete k výrobě šperku?

Důležité je mít kvalitní pryskyřici. K tomu pak komponenty, které si do pryskyřice přejeme zalít. Potřeba jsou i ochranné prvky a to obličejová maska (protichemická s filtrem), rukavice a pracovní oděv či plášť. K samotné práci potřebujete kelímky na míchání pryskyřice, míchátko a pracovní silikonovou podložku. Pro práci s pryskyřicí je i důležité, aby byla místnost větratelná. Osobně, po vytvrdnutí šperku, používám i brusné papíry, někdy i brusku, čistící a leštící pasty. No a když se nám vylitý šperk podaří, tak pak už potřebujeme jen bižuterní komponenty k jeho dodělání.

rozhovor – veronika pokornÁ
Zdroj: Veronika Pokorná/VePo Art

Asi jak dlouho Vám trvá vytvořit jeden šperk?

Hodně zde záleží na jeho náročnosti, ale většinou výroba trvá 14 dní. Jsou zde určité technologické postupy, které nelze obejít.

Máte do budoucna nějaké plány, rozšířit svoji tvorbu?

Ano, jisté plány mám. A ano, chystám se i rozšířit svoji tvorbu. Láká mě zkusit i větší projekty. Ale jaké to jsou si nechám prozatím pro sebe.

rozhovor – veronika pokornÁ
Zdroj: Veronika Pokorná/VePo Art

Vyrábíte také podle přání zákazníka, například na základě jeho představy nebo obrázku?

Zákazník je pro mě hlavní zdroj inspirace, je pro tuto tvorbu tím prvním, posledním a nejdůležitějším článkem. Takže ano, tvořím na zakázku. Pokud je to v mých silách a možnostech.

Kde lze Vaše výrobky zakoupit?

Zatím lze na webu: https://www.vepoart.cz/

Novinky, tvorba, kontakt i prodej je také na mé fb stránce: https://www.facebook.com/VePo.Art.decor

rozhovor – veronika pokornÁ
Zdroj: Veronika Pokorná/VePo Art

Chtěli byste našim čtenářům říci ještě něco, co jsme nezmínili?

Milým čtenářům bych ráda vzkázala, aby byli otevření své fantazii a kreativitě. Šperky dělám s láskou a nadšením a vždy se ráda posunu o krok či dva dopředu. Jsem tu pro vás a díky vaší zpětné vazbě se můžu zlepšovat.