Tyto čokoládové sušenky jsou výjimečné – mají křupavou, popraskanou kůrku a měkkou, hladkou, dokonce lehce krémovou drobenku. Jejich příprava trvá 20-25 minut (včetně doby pečení). Připravte si je s námi!
Co budeme potřebovat:
- 100 g hořké čokolády
- 25 g másla
- jedno středně velké vejce (55-65 g)
- 80 g hnědého nebo bílého cukru
- ½ lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 80 g hladké mouky
Z těchto surovin získáte 18-19 sušenek.
Jak budeme postupovat:
1. Čokoládu nalámanou na kousky a máslo vložte do hrnce se silným dnem. Rozpusťte je na mírném ohni za stálého míchání (nebo v mikrovlnné troubě).
2. Homogenní směs nechte vychladnout.
3. Smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli.
4. Vejce a cukr šlehejte mixérem na plné obrátky: 3-4 minuty, dokud nevznikne nadýchaná, objemná, bělavá pěna.
5. Do vaječné pěny přidejte rozpuštěnou a vychladlou čokoládu. Promíchejte stěrkou dohladka.
6. Přidejte suché přísady. Velmi dobře promíchejte stěrkou, dokud nevznikne husté, homogenní a viskózní těsto.
7. Sušenky tvarujte lžící nebo lžičkou a pokládejte je přímo na plech vyložený pečicím papírem nebo silikonovou fólií.
- Pokud vám těsto vyjde hustší než nám, můžete z něj rukama vytvarovat kuličky velikosti vlašského ořechu a položit je na připravený plech.
8. Sušenky pečte 13-15 minut v troubě předehřáté na 180 °C.°C. Dávejte pozor, abyste je příliš nevysušili: ihned po upečení by měly být velmi měkké.
9. Nechte je zcela vychladnout a ztuhnout. Trochu ztuhnou a mírně se odlepí od pečicího papíru.
10. Sušenky přendejte na talíř. Podávejte je a vychutnejte si jejich báječnou chuť!
Přejeme vám dobrou chuť.