Pokud se k Vám blíží návštěva a vy nevíte, co vymyslet za dezert, je pro vás tento dnešní recept tím pravým. Velmi chutný dezert s mákem a lahodným krémem, který se vždycky povede a hodí se pro každou zvláštní událost. Chutná dospělým i dětem – je prostě vynikající. Každý, kdo ho vyzkouší, chce recept.
Co budeme potřebovat:
- 4 vejce
- 80 g krupicového cukru (méně než 0,5 šálku)
- 100 g hladké mouky ( 0,5 sklenice)
- 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
- 4 lžičky pravého kakaa
- špetka soli
Krém I:
- 300 g sušeného mléka (asi 3 neúplné šálky)
- 1 sklenice mléka
- 1 vanilkový cukr
- 1 kostka margarínu Kasia
+ balíček sušenek (nepovinné)
Krém II:
- 330 ml 30% krému
- 1 pomerančové želé (nebo jiné)
Nahoře:
- 1 čokoláda nakrájená na kostičky (nebo jiná oblíbená čokoláda)
Forma 24 x 34 cm
Jak budeme postupovat:
1. Bílky vyšlehejte se špetkou soli, přidejte krupicový cukr a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Poté přidejte žloutky jeden po druhém a míchejte, dokud se nespojí.
2. Přidejte mouku, prášek do pečiva a kakao. Jemně promíchejte dřevěnou lžící, dokud se všechny ingredience nespojí, přeneste do formy vyložené papírem a pečte přibližně 30 minut při 175 °C.
3. Zahřejte šálek mléka s vanilkovým cukrem, dokud se nerozpustí.
4. Měkký margarín šlehejte mixérem asi 5 minut, pak přilévejte po lžících vychlazené mléko, stále míchejte, a když se suroviny spojí, přidávejte po malých dávkách sušené mléko, dokud nevznikne hladká hmota.
5. Vychladlý piškot potřeme krémem a poklademe piškoty.
6. Želé rozpusťte přibližně ve 100 ml vroucí vody.
7. Vyšlehejte smetanu, přidejte vychladlé želé a krém rozetřete na dort. Navrch položte kostky čokolády;
8. Koláč uložte do chladničky, nejlépe přes noc.