ROZHOVOR: Paní Alena peče očím lahodící dezerty, od punčových řezů až po lahodné větrníčky

Jelikož si velmi ceníme toho, že hodně z Vás se s námi v naší skupině Recepty všeho druhu dělí o výsledky své tvorby, chtěli bychom Vám tímto poděkovat. Touto cestou chceme Vaši tvorbu podpořit a Vaše kreativní úsilí ocenit i jiným způsobem, než jen zveřejněním na Facebooku, a proto jsme již někoho z Vás požádali o krátký rozhovor. Touto cestou chceme Vaši tvorbu podpořit a dostat do povědomí více lidí. A naši čtenáři tak získají kousek inspirace a užitečných rad od skutečných profesionálů ve svém oboru.

Tentokrát jsme oslovili paní Alenu Bechyňovou, která peče očím lahodící dezerty, od punčových řezů, přes ovocné košíčky, až po lahodné větrníčky.

rozhovor s alenou bechyňovou
Zdroj: Alena Bechyňová

Na začátku Vás poprosím abyste se nám představili. Všimli jsme si, že do skupiny Recepty všeho druhu často přidáváte chutné zákusky, jak jste se k tomu dostali?

Jmenuji se Alena Bechyňová a pocházím z malé vesnice Nelahozeves. K pečení jsem se dostala zhruba pred 2 lety v době covidu. Moje maminka byla cukrářka a vždy si přála abych byla jako ona, ale mě to v tu dobu moc nebavilo i když tu vůni vanilky jsem milovala od dětství.

rozhovor s alenou bechyňovou
Zdroj: Alena Bechyňová

Příprava zákusků je Vaší prací nebo zálibou?

Pečení zákusků je můj koníček a moc mě to baví.

Na jaké příležitosti děláte zákusky?

Zákusky dělám na svatby, oslavy, křtiny a i jen tak ke kávě. 

rozhovor s alenou bechyňovou
Zdroj: Alena Bechyňová

Které Vaše zákusky jsou nejoblíbenější?

Nejoblíbenější za zákusků jsou věnečky, košícky a punčák, jsou to takové retro zákusky.

Kde se inspirujte při zkoušení nových receptů?

Recepty většinou objevuji v různých skupinkách na Facebooku, občas si pustím i nějaké video na YouTube, abych viděla přímo celý postup.

rozhovor s alenou bechyňovou
Zdroj: Alena Bechyňová

Děláte i bezlepkové/bezlaktózové dezerty?

Bezlepkové dezerty jsem zatím dělala věnečky a větrníky. Bezlaktózové zatím ne, ale určitě i na ty dojde.

rozhovor s alenou bechyňovou
Zdroj: Alena Bechyňová

Věnujete se také pečení vánočních dezertů?

Ano, na Vánoce peču vánoční cukroví asi 15 druhů a momentálně mají u mě moji známí a kamarádi objednaných okolo 85 kg. Takové množství budu péct poprvé, takže je to tak trochu výzva, ale strašně se na to těším.

rozhovor s alenou bechyňovou
Zdroj: Alena Bechyňová

Chtěli byste se s námi podělit o něco, co jsme nezmínili nebo něco odkázat našim čtenářům?

Jsem amatér-samouk a pokud něco milujeme a baví nás to, měli by jsme si zatím jít a plnit si své sny. Mě pečení opravdu naplňuje, jakoby jsem se v tom našla a věřím, že jednou budu mít svoji malou cukrárničku.


RECEPTY OD PANÍ ALENY

Ledové čokoládky 

Stačí pouze 200 g čokolády. Já dala čokoládu z Lidlu, je levná a chutná. K tomu 80 g kokosového oleje necháme rozpustit a dáme do formiček. Poté stačí dát na chvilku do mrazáku. Jdou krásné vyndat. Já používám silikonové formy.

Věnečky

Co budeme potřebovat:

  • 500 ml vody
  • 250 g másla
  • špetka soli
  • 250 g polohrubé mouky
  • 6 vajec

Jak budeme postupovat:

Dáme do kastrůlku vodu, máslo, špetku soli a necháme rozpustit. Poté vmícháme mouku. Těsto odpalujeme 3 minuty (těsto se nelepí na strany kastrůlku a na dně je bílý povlak –  tak poznáme že je hotové). Poté ho dáme do stroje a šleháme do ochladnutí. Když je těsto chladné, zašleháme postupně 6 vajec. Z tohoto odpalovaného těsta děláme věnečky, banánky i větrníky. Nastříkáme na plech vyložený pečícím papírem, pocákáme studenou vodou a vložíme do trouby, kterou jsme si předehráli na 180 až 190 stupňů. Pečeme 30 až 40 minut a hlavně troubu neotvíráme, aby nám těsto nekleslo. Nemá se otvírat cca prvních 15 minut, ale já otvírám až ke konci.

Krém

Co budeme potřebovat:

  • 1 l mléka
  • 4 pudinky
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce cukru krystal
  • 250 g másla
  • trochu rumu 

Uvaříme si pudink. Když schladne, vyšleháme a po kouskách do něho zašleháme máslo a trochu rumu. Tento krém používám na věnečky a je to cca na 40 menších kousků. Když dávám do banánků, dělám místo vanilkového pistáciový, jinak vše stejně. A do košíčků zase do toho základního krému přidám trochu mascarpone.

Poleva

Co budeme potřebovat:

  • 2 lžíce horkého mléka
  • 1 lžíce rumu
  • moučkový cukr

Do požadované hustoty pořádně vymíchat.

Na větrníky těsto odpalované recept výš a krém spodní jako na věnečky a druhý je karamelová šlehačka.

Karamel

Utavím 250 g cukrů, poté vliji teplou smetanu na šlehání (200 ml) – pozor: musí se rychle míchat ve vysokém hrnci. Použiji na polevu na větrníky a do vyšlehané šlehačky dám pak už studený karamel podle chuti.

Košíčky – těsto 

Co budeme potřebovat:

  • 210 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 70 g moučkový cukr
  • 1 žloutek
  • citronová kůra

Jak budeme postupovat:

Zadělat těsto. Peču asi na 180 stupňů a chvilku tak, že jich hlídám. Když jsou zlatavé, tak vyndám z trouby. Krém jako na věnečky, jen přidám mascarpone podle chuti. Ozdobím ovocem, které zrovna mám doma a zaliji dortovým želé od Dr. Oetker.

Přeji dobrou chuť!