Jelikož si velmi ceníme toho, že hodně z Vás se s námi v naší skupině Recepty všeho druhu dělí o výsledky své tvorby, chtěli bychom Vám tímto poděkovat. Touto cestou chceme Vaši tvorbu podpořit a Vaše kreativní úsilí ocenit i jiným způsobem, než jen zveřejněním na Facebooku, a proto jsme již někoho z Vás požádali o krátký rozhovor. Touto cestou chceme Vaši tvorbu podpořit a dostat do povědomí více lidí. A naši čtenáři tak získají kousek inspirace a užitečných rad od skutečných profesionálů ve svém oboru.
Tentokrát jsme oslovili paní Alenu Bechyňovou, která peče očím lahodící dezerty, od punčových řezů, přes ovocné košíčky, až po lahodné větrníčky.
Na začátku Vás poprosím abyste se nám představili. Všimli jsme si, že do skupiny Recepty všeho druhu často přidáváte chutné zákusky, jak jste se k tomu dostali?
Jmenuji se Alena Bechyňová a pocházím z malé vesnice Nelahozeves. K pečení jsem se dostala zhruba pred 2 lety v době covidu. Moje maminka byla cukrářka a vždy si přála abych byla jako ona, ale mě to v tu dobu moc nebavilo i když tu vůni vanilky jsem milovala od dětství.
Příprava zákusků je Vaší prací nebo zálibou?
Pečení zákusků je můj koníček a moc mě to baví.
Na jaké příležitosti děláte zákusky?
Zákusky dělám na svatby, oslavy, křtiny a i jen tak ke kávě.
Které Vaše zákusky jsou nejoblíbenější?
Nejoblíbenější za zákusků jsou věnečky, košícky a punčák, jsou to takové retro zákusky.
Kde se inspirujte při zkoušení nových receptů?
Recepty většinou objevuji v různých skupinkách na Facebooku, občas si pustím i nějaké video na YouTube, abych viděla přímo celý postup.
Děláte i bezlepkové/bezlaktózové dezerty?
Bezlepkové dezerty jsem zatím dělala věnečky a větrníky. Bezlaktózové zatím ne, ale určitě i na ty dojde.
Věnujete se také pečení vánočních dezertů?
Ano, na Vánoce peču vánoční cukroví asi 15 druhů a momentálně mají u mě moji známí a kamarádi objednaných okolo 85 kg. Takové množství budu péct poprvé, takže je to tak trochu výzva, ale strašně se na to těším.
Chtěli byste se s námi podělit o něco, co jsme nezmínili nebo něco odkázat našim čtenářům?
Jsem amatér-samouk a pokud něco milujeme a baví nás to, měli by jsme si zatím jít a plnit si své sny. Mě pečení opravdu naplňuje, jakoby jsem se v tom našla a věřím, že jednou budu mít svoji malou cukrárničku.
RECEPTY OD PANÍ ALENY
Ledové čokoládky
Stačí pouze 200 g čokolády. Já dala čokoládu z Lidlu, je levná a chutná. K tomu 80 g kokosového oleje necháme rozpustit a dáme do formiček. Poté stačí dát na chvilku do mrazáku. Jdou krásné vyndat. Já používám silikonové formy.
Věnečky
Co budeme potřebovat:
- 500 ml vody
- 250 g másla
- špetka soli
- 250 g polohrubé mouky
- 6 vajec
Jak budeme postupovat:
Dáme do kastrůlku vodu, máslo, špetku soli a necháme rozpustit. Poté vmícháme mouku. Těsto odpalujeme 3 minuty (těsto se nelepí na strany kastrůlku a na dně je bílý povlak – tak poznáme že je hotové). Poté ho dáme do stroje a šleháme do ochladnutí. Když je těsto chladné, zašleháme postupně 6 vajec. Z tohoto odpalovaného těsta děláme věnečky, banánky i větrníky. Nastříkáme na plech vyložený pečícím papírem, pocákáme studenou vodou a vložíme do trouby, kterou jsme si předehráli na 180 až 190 stupňů. Pečeme 30 až 40 minut a hlavně troubu neotvíráme, aby nám těsto nekleslo. Nemá se otvírat cca prvních 15 minut, ale já otvírám až ke konci.
Krém
Co budeme potřebovat:
- 1 l mléka
- 4 pudinky
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce cukru krystal
- 250 g másla
- trochu rumu
Uvaříme si pudink. Když schladne, vyšleháme a po kouskách do něho zašleháme máslo a trochu rumu. Tento krém používám na věnečky a je to cca na 40 menších kousků. Když dávám do banánků, dělám místo vanilkového pistáciový, jinak vše stejně. A do košíčků zase do toho základního krému přidám trochu mascarpone.
Poleva
Co budeme potřebovat:
- 2 lžíce horkého mléka
- 1 lžíce rumu
- moučkový cukr
Do požadované hustoty pořádně vymíchat.
Na větrníky těsto odpalované recept výš a krém spodní jako na věnečky a druhý je karamelová šlehačka.
Karamel
Utavím 250 g cukrů, poté vliji teplou smetanu na šlehání (200 ml) – pozor: musí se rychle míchat ve vysokém hrnci. Použiji na polevu na větrníky a do vyšlehané šlehačky dám pak už studený karamel podle chuti.
Košíčky – těsto
Co budeme potřebovat:
- 210 g hladké mouky
- 140 g másla
- 70 g moučkový cukr
- 1 žloutek
- citronová kůra
Jak budeme postupovat:
Zadělat těsto. Peču asi na 180 stupňů a chvilku tak, že jich hlídám. Když jsou zlatavé, tak vyndám z trouby. Krém jako na věnečky, jen přidám mascarpone podle chuti. Ozdobím ovocem, které zrovna mám doma a zaliji dortovým želé od Dr. Oetker.
Přeji dobrou chuť!