Dort “Milk Slice” je velmi podobný komerčně dostupným tyčinkám se stejným názvem. Chutnají skvěle! Pojďme je vyrobit! Dort s mléčnými plátky si zamilujete.
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 4 vejce (při pokojové teplotě)
- 80 g cukru
- vanilka – podle chuti
- 20 ml mléka
- 100 ml oleje
- 4 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce kakaového prášku
- 2 lžíce medu (neutrální chuť)
- 1 lžička prášku do pečiva
Na krém:
- 50 g cukru
- 100 ml mléka
- 200 ml kondenzovaného mléka
- 2 polévkové lžíce medu (neutrální chuť)
- vanilka – podle chuti
- 200 ml smetany na 20% šlehačku
- 25 g želatiny
- 30 ml vody
Jak budeme postupovat:
1. Rozpusťte želatinu ve studené vodě. Nechte ji hydratovat.
2. Připravte těsto: oddělte bílky od žloutků. Žloutky vyšlehejte doběla. Přidejte všechen cukr a vanilku. Pokračujte v míchání, dokud směs nezbělá a nezvětší svůj objem.
3. Přidejte med, mléko a olej. Mixujte 2 minuty. Poté je přendejte do vhodné mísy.
4. Přidejte prosátou mouku, kakaový prášek a prášek do pečiva. Pomocí špachtle nebo stěrky rozmixujte dohladka. Pokud použijete mixér, těsto nebude tak nadýchané.
5. Bílky šlehejte tak dlouho, dokud se z nich nestane nadýchaná a stálá pěna. Opatrně ji vmíchejte do těsta.
6. Těsto přeneste na papírem vyložený plech a rovnoměrně ho rozetřete. Použili jsme obdélníkovou pánev o rozměrech 32 x 24 cm.
7. Pečte těsto 12-13 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
8. Mezitím připravte krém: želatinu přeneste do mléka. Postavte ji na oheň a zahřívejte, dokud se želatina zcela nerozpustí, aniž by se vařila. Poté ji přeceďte přes jemné síto, aby jste se ujistili, že nezůstaly žádné nerozpuštěné granule želatiny.
9. Přidejte kondenzované mléko a med. Míchejte.
10. Šlehačku ušlehejte do nadýchané konzistence. Pak přidejte cukr (můžete ho nahradit moučkovým cukrem) a ještě chvíli míchejte.
11. Přidejte mléčnou směs do mísy se šlehačkou. Vše smíchejte metličkou nebo mixérem na nízké otáčky.
12. Vyjměte pečivo z trouby. Nechte ho na pánvi několik minut vychladnout a pak ho tenkým nožem oddělte od stěn. Vyklopte plech na struhadlo a odstraňte pečicí papír z povrchu těsta.
13. Vezměte obdélníkový plech na pečení, jehož velikost by měla odpovídat polovině pracovní desky. Vyložte jej pečicím papírem a přeneste do něj krém (nejlépe je připravit si plech předem, protože krém velmi rychle tuhne). Nechte 30 minut v chladničce.
14. Vychladlé těsto rozkrojte na polovinu. Aby dort vypadal atraktivněji, můžete odměřit velikost krémové vrstvy a rozříznout dort na 2 stejné díly.
15. Vyjměte krémovou vrstvu z formy (včetně pečicího papíru) a položte na ni desku. Poté ji vyklopte na prkénko tak, aby vrstva krému byla nahoře.
16. Opatrně odstraňte pečicí papír z vrstvy krému a přikryjte ji druhou vrstvou.
17. Dort uložte na 2 hodiny do chladničky. Poté je naporcujte a podávejte.