Velmi hezký a velmi slavnostní pokrm a velmi chutné. Zkuste připravit obyčejné brambory zajímavým způsobem. Tyto spirálové brambory s pečenými žampióny jsou jednoduché na přípravu.
Co budeme potřebovat:
- 6 tenkých a dlouhých brambor (12-15 cm)
- 8 žampiónů stejné velikosti
- 1/3 cibule
- 30 g sýra
- 3 lžíce oleje
- sůl, černý pepř – podle chuti
- bylinky Provence – podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Vezměte 6 žampionů a oddělte stopky, které spolu s dalšími 2 žampiony nakrájejte na malé kostičky.
2. Cibuli nakrájejte na malé kousky a osmahněte ji na pánvi s olejem a přidejte nakrájené houby, dokud se tekutina neodpaří.
3. Bramboru vložte mezi 2 špejle nebo čínské hůlky a začněte ji krájet na 4-5 mm silná kolečka, ale ne až do konce.
4. Otočte bramboru na druhou stranu, přiložte nůž pod úhlem 40° a začněte dělat řezy s rozestupem 4-5 mm.
Tip. Čím tenčí kolečka nakrájíte, tím více, snadněji vytvoří spirálu.
5. Bramboru otevřete a spirálu zajistěte párátkem.
6. Pánev vymažte olejem a vložte brambory.
7. Smíchejte olej, černý pepř, provensálské bylinky a papriku.
8. Brambory posypeme solí a potřeme aromatickým olejem, kterým potřeme každý plátek.
9. Vložte brambory do v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 10-15 minut.
10. Nastrouhejte sýr na struhadle.
11.Houby rozmixujte s trochou soli a sýra.
12. Kloboučky žampionů naplňte směsí žampionů a sýra, položte je doprostřed spirál a plech vraťte na dalších 10 minut do trouby.
Spirálové brambory opatrně položte na talíř a podávejte s čerstvou zeleninou a libovolnou omáčkou. Nezapomeňte odstranit párátka. Kdo by mohl odmítnout tyto lahodné houbové brambory!