ROZHOVOR: Tomáš kouzlí na talíři jídla, za která by se nemusel stydět leckterý kuchař

Jelikož si velmi ceníme toho, že hodně z Vás se s námi v naší skupině Recepty všeho druhu dělí o výsledky své tvorby, chtěli bychom Vám tímto poděkovat. Touto cestou chceme Vaši tvorbu podpořit a Vaše kreativní úsilí ocenit i jiným způsobem, než jen zveřejněním na Facebooku, a proto jsme již někoho z Vás požádali o krátký rozhovor.

V dnešním příspěvku bychom Vám rádi představili Tomáše, který se od začátečníka propracoval až ke samostatnému kuchaři, jehož jídlo vypadá na talíři jako dílo od skutečného profesionála. Co by poradil všem lidem při vaření? Čtěte!

rozhovor: tomáš kouzlí na talíři jídla, za která by se nemusel stydět leckterý kuchař
Buřty na černém pivu
Zdroj: Tomáš Hudeček

Na začátku Vás poprosím, abyste se nám představili.

Jmenuji se Tomáš Hudeček, je mi 35 let a vystudoval jsem management dopravy na SOŠ v Krnově. Nikdy jsem se však tomuto oboru nevěnoval a de facto od začátku pracuji jako obchodník v průmyslových odvětvích.


Zaujaly nás recepty, které sdílíte ve skupině Recepty všeho druhu. Je vaření Vaší zálibou?

Vaření patří mezi mé koníčky a je to tak trošku útěk z každodenního stresu, takže vařím opravdu pokaždé, když jsem doma.


Recepty si vymýšlíte sám nebo se něčím inspirujete? Jsou vaším tajemstvím?

Já hodně vařím z hlavy a z receptů si často beru jen základ, ale pokud si recept pamatuji, rád ho s ostatními sdílím.

rozhovor: tomáš kouzlí na talíři jídla, za která by se nemusel stydět leckterý kuchař
Králík na smetaně s kynutým knedlíkem
Zdroj: Tomáš Hudeček

Máte tip na kvalitní suroviny, hlavně masné výrobky?

Suroviny si nakupuji často v nejrůznějších řetězcích, jako je Kaufland, Lidl, Makro, ale také si rád zajdu pro nějaké výrobky okolních farmářů a maso třeba z nedalekých jatek a nebo od svých známých, kteří se věnují myslivosti a nebo chovu některého druhu drůbeže.


Co byste poradili začátečníkům ve vaření?

Začátečníkům, mezi které se mimo jiné také řadím, bych hlavně doporučil vyvarovat se různým dochucovacím prostředkům, kupovaným bujónům apod, naopak bych chtěl vyzdvihnout chuťový přínos čerstvé zeleniny v pokrmech, využití kvalitního masa a olejů, které při vaření využíváme asi všichni. V neposlední řadě však také správný výběr zdroje receptů, jako je na příklad iprima fresh, pan Cuketka, Forbes aj.


Jídlo na Vašich fotografiích vypadá jako umělecké dílo. Dáváte si záležet na servírování?

Pokud se dílo povede, dávám si také pozor na servis. Nemusí to být vždy vyšperkované a podávané jako ve fine dining restauraci, ale je důležité, aby byl servis čistý a trošku uhlazený, protože oči jí vždy jako první!

rozhovor: tomáš kouzlí na talíři jídla, za která by se nemusel stydět leckterý kuchař
Turecká vejce – Çilbir
Zdroj: Tomáš Hudeček

Co říká okolí na Vaši kuchyni?

Z okolí mám naštěstí zatím kladné ohlasy na vše, co jsem vyrobil, ať už to byla polévka, hlavní jídlo či nějaká paštika nebo rilette a pevně doufám, že to tak i zůstane .


Chtěli byste se s námi podělit o něco, co jsme nezmínili nebo něco odkázat našim čtenářům?

Čitatelům bych vzkázal snad jen to, aby vařili s radostí a chutí a za použití kvalitních surovin, což se nevylučuje s tím, aby takové bylo vaření i levné nebo dostupné.
Vaříme přeci hlavně pro sebe a své blízké, takže jediný, kdo doplatí na nekvalitu nebo spěch, jsme jen my a nám blízcí lidé.


Prohlédněte si a inspirujte se dalšími recepty:

rozhovor: tomáš kouzlí na talíři jídla, za která by se nemusel stydět leckterý kuchař
Boršč
Zdroj: Tomáš Hudeček
rozhovor: tomáš kouzlí na talíři jídla, za která by se nemusel stydět leckterý kuchař
Salát Caprese
Zdroj: Tomáš Hudeček
rozhovor: tomáš kouzlí na talíři jídla, za která by se nemusel stydět leckterý kuchař
Špenátovo-bazalkový krém s Oravskou slaninou a parmezánovým chipsem
Zdroj: Tomáš Hudeček
rozhovor: tomáš kouzlí na talíři jídla, za která by se nemusel stydět leckterý kuchař
Losos s bramborovým pyré s pórkem, mikrozelenina a salát s vinagrette
Zdroj: Tomáš Hudeček
rozhovor: tomáš kouzlí na talíři jídla, za která by se nemusel stydět leckterý kuchař
Palačinka s jehněčím ragú a paprikovou omáčkou
Zdroj: Tomáš Hudeček