Pečené vepřové maso s pivem. Mimořádně chutná pochoutka, kterou ocení všichni milovníci masa. A pokud ho plánujete podávat na slavnostní tabuli, připravte si písemný recept, protože se na něj všichni budou ptát.
Co budeme potřebovat:
- 4 vepřové plece (asi 4 kg)
- sůl a černý pepř podle chuti
- 4 zelené snítky rozmarýnu a 4 lístky šalvěje
- 3-4 lžíce slunečnicového rostlinného oleje na smažení
- 350 g cibule
- 15 g česneku
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 lžička hořčice
- 2 lžíce olivového oleje
- 500 ml piva
Jak budeme postupovat:
1. Ostrým nožem nařízněte kůži na každé vepřové kůži. Kousky masa rozložte na talíř a dobře je ze všech stran osolte. Nahoru přidejte snítku zeleného rozmarýnu a lístek šalvěje a přikryjte potravinovou fólií. Vložte do chladničky na nejméně dvě hodiny. V ideálním případě je nechte působit přes noc.
2. Vyjměte maso z lednice a odstraňte rozmarýn a šalvěj.
3. Rozehřejte pánev s olejem, přidejte maso a opékejte je z každé strany 2-3 minuty dozlatova. Osmažené maso vložte do pekáče.
4. Do zbylého oleje na pánvi přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a celé stroužky česneku a 2 minuty je orestujte, poté přelijte přes maso.
5. V samostatné misce smíchejte olivový olej, hořčici, papriku a černý pepř. Touto směsí potřete maso z obou stran.
6. Do pekáče nalijte pivo, přidejte další dva lístky šalvěje, přikryjte pokličkou nebo alobalem a pečte v troubě 50 až 60 minut při teplotě 240-250°C.
7. Po 30 minutách vyjměte plech a maso otočte na druhou stranu. Vraťte ji zpět do trouby, ale bez pokličky.
8. Hotové maso vyjměte, položte na desku, přikryjte potravinovou fólií a nechte 8-10 minut odpočívat.
9. Příprava omáčky: slijte všechnu omáčku z pánve, která zbyla po mase, do hrnce. Zeleninu také dobře rozmačkejte lžící a seberte z ní všechnu omáčku.
10. Maso zbavte fólie a podávejte na talíři s kaší nebo salátem. Nezapomeňte také na lžíci omáčky.