Opět je před námi víkend – bývá to jediná část týdne, kdy se celá rodina sejde doma u jednoho stolu. Užijte si společné chvíle ještě o trochu víc a dopřejte si i něco sladkého. Tento recept na pudinkové vrtulky si zamilujete.
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 300 ml mléka
- 3 lžíce cukru
- nastrouhaná citronová kůra
- 7 g sušeného droždí
- 1 rozšlehané vejce
- 7 g su
- špetka soli
- 550 g hladké mouky
- 60 g másla
Ostatní:
- pudink nebo marmeláda – na potírání těsta
- sušené rozinky – podle chuti
Na potíraní:
- 1 vejce
K posypu:
- cukr
- moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
1. Mléko, cukr, sušené droždí, nastrouhanou citronovou kůru a rozšlehané vejce dejte do mísy a promíchejte metličkou. Pak přidejte špetku soli, polovinu mouky a metličkou promíchejte do hladka. Dále přidejte druhou polovinu mouky a ručně hneťte.
2. Do středu těsta vložte máslo, pokračujte v hnětení a vypracujete těsto.
3. Přikryjte je potravinovou fólií a nechte 35 minut odležet.
4. Čistou plochu posypte moukou a těsto rozválejte válečkem.
5. Polovinu těsta potřete pudinkovým krémem nebo marmeládou a posypte sušenými rozinkami.
6. Těsto přeložte na polovinu a konce slepte k sobě.
7. Pomocí ozdobného válečku rozdělte těsto na 10 dílů a vytvarujte z nich vrtulky.
8. Položte je na plech s pečicím papírem a přikryjte utěrkou.
9. Nechte je 10 minut odpočívat.
10. Poté je potřete vejcem a posypte cukrem.
11. Pečte je v předehřáté troubě 25 minut při 180 °C.
12. Pak je položte na mřížku a posypte moučkovým cukrem.
13. Podávejte je s láskou.