Dnes vás vyzveme, abyste se vzdali klasického cheesecaku pečeného v troubě. Vyzkoušejte tento plněný slaný koláč. Z minima cenově dostupných surovin získáte hnědý a slaný koláč se šťavnatou náplní. Příprava je tak jednoduchá, že si ji budete chtít připravovat častěji. Tak si recept poznamenejte!
Co budeme potřebovat:
Pro náplň:
- 500 g mletého masa
- 1 cibule
- 1 mrkev
- koření: sůl, granulovaný česnek, směs sušených bylinek, paprika
- 2 lžíce slunečnicového rostlinného oleje
Na těsto:
- 2 vejce
- 200 g zakysané smetany
- 1 lžíce majonézy
- 200 g mouky
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 1 lžička prášku do pečiva
Jak budeme postupovat:
1. Příprava nádivky: Do mísy přidejte mleté maso.
2. Cibuli nakrájejte nadrobno. Rozpalte pánev s trochou oleje, přidejte cibuli a smažte ji bez pokličky, dokud nezprůhlední (asi 2-3 minuty).
3. Mezitím nastrouhejte mrkev (střední velikosti) na velkém struhadle. Přidejte ji na pánev k cibuli, promíchejte a ještě několik minut vařte.
4. Nyní přidejte mleté maso a homogenizujte ho s pánví. Pánev přikryjte pokličkou a nádivku vařte dalších 10 minut. Když je hotová, přendejte ji na talíř. Potřebuje trochu času na vychladnutí.
5. Připravte si těsto: Do mísy přidejte vejce pokojové teploty, 20% zakysanou smetanu a lžíci majonézy. Přísady promíchejte metličkou.
6. Do samostatné mísy s moukou přidejte prášek do pečiva, cukr a sůl a promíchejte. Směs přidejte do mísy s tekutou směsí. Dobře promíchejte a dávejte pozor, abyste nezanechali žádné hrudky mouky.
7. Masovou náplň ochuťte solí, granulovaným česnekem, směsí sušených bylinek a paprikou.
8. Vyložte formu pečicím papírem (a vyložte ji papírem předem, abyste ji mohli lépe uspořádat). Nalijte polovinu celkového množství těsta a rovnoměrně ho rozetřete. Poté přidejte náplň a rozetřete ji po celé ploše těsta. Nyní přidejte zbývající těsto. Rozložte ho tak, aby uvnitř zůstala všechna náplň. Přikryjte pánev pokličkou a pečte sekanou na středním ohni 20 minut, aniž byste pokličku sundávali.
9. Jakmile horní vrstva těsta zhoustne a přestane se lepit na prsty, obraťte koláč talířem. Odstraňte papír na pečení. Přikryté pečte dalších 15-20 minut.
10. Přendejte na talíř, nakrájejte a s chutí podávejte!