Masová roláda se zajímavou náplní zabalená do křehkého těsta, kterou můžete servírovat na sváteční stůl! Vaši hosté budou nadšeni jeho lahodnou chutí i vzhledem! Určitě si od vás tento recept vyžádají a budou ho také připravovat.
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- 100 g másla
- 100 g zakysané smetany
Složení masa:
- 450 g mletého hovězího masa
- 2 cibule
- 1 polévková lžíce soli
- 50 g strouhanky
- 1 vejce
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 1/4 čajové lžičky papriky
- 1/2 čajové lžičky papriky
- 1/2 lžičky mletého kmínu
Pro náplň:
- 120 g sýra
- 100 g mozzarelly
- 1-2 polévkové lžíce fermentované smetany
- 1 rajče
- zelená cibule, kopr – podle chuti
Ostatní: 1 žloutek (na potření rolády před pečením).
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: Mouku prosejte do hluboké mísy. Přidejte sůl a prášek do pečiva. Míchejte.
2. Přidejte studené máslo nakrájené na kostičky. Hněťte rukama, dokud nezískáte vlhké, zrnité těsto.
3. Přidejte zakysanou smetanu. Těsto uhněťte do hladka. Mělo by být měkké a nelepivé.
4. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na 60 minut do chladničky.
5. Připravte masovou směs: Smíchejte mleté hovězí maso, nahrubo nastrouhanou cibuli, vejce, strouhanku, sůl, mletý černý pepř, papriku, mletý kmín. Vzniklou směs dobře prohněťte a 10-15 krát ji rozšlehejte o stěny mísy, aby byla tvárná.
6. Připravte náplň: Nastrouhejte sýr a mozzarellu na velkém struhadle.
7. Rajčata očistěte od semínek a nakrájejte je na malé kostičky.
8. Nakrájejte kopr a zelenou cibulku.
9. Vytvarujte roládu: Masovou směs rozetřete rukama na potravinovou fólii do tvaru obdélníkového těsta o tloušťce 5-6 mm.
10. Masovou směs potřete zkvašenou smetanou.
11. Navrch rozetřete sýr a mozzarellu.
12. Přidejte nakrájená rajčata.
13. Přidejte kopr a zelenou cibulku.
14. Pomocí fólie srolujte sekanou do rolády. Konce rolády přilepte rukama.
15. Roládu zabalte do potravinářské fólie a nechte ji 20 minut zmrazit.
16. Těsto rozválejte na pečicím papíru na obdélníkový plát silný 2-3 mm.
17. Přeneste na něj masovou rolku a umístěte ji doprostřed. Pomocí pečicího papíru ji zabalte do těsta. Konce těsta slepte k sobě, aby se roláda uvnitř uzavřela. Otočte ji švem dolů.
18. Přeneste roládu i s pečicím papírem na plech. Štětcem potřete rozšlehaným žloutkem a vidličkou nakreslete na povrch čáry.
19. Roládu pečte 45-55 minut v troubě vyhřáté na 160-190 °C.
20. Nakrájejte na kousky a s velkou chutí podávejte!