Tento recept, který vám dnes nabízíme, je božský. Rozplývá se v ústech! Příprava jablečného koláče je velmi jednoduchá a rychlá. Zamilujete si ho! Hodí se k voňavé kávě a horkému čaji. Je to nebe v ústech.
Co budeme potřebovat:
- 3 velká vejce
- špetka soli
- 200 g cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 160 g hladké mouky
- 0,5 lžičky prášku do pečiva
- 3 velká jablka (6 malých)
Ostatní:
- máslo – na vymazání formy
- mouka – na posypání formy na pečení
K posypu:
- moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
1. Do oválné mísy dejte vejce, špetku soli a rozšlehejte je mixérem. Přidejte cukr, vanilkový cukr.
2. Vejce šlehejte s cukrem nejméně 6-8 minut, dokud nejsou velmi světlá a nadýchaná. Metlička by měla na povrchu zanechat stopu. Vejce s cukrem by měla být dobře vyšlehaná.
3. Těsto pak bude nadýchané a vysoké. Cukr vytvoří křehkost podobnou pusinkám.
4. Pokud jsou vejce dobře vyšlehaná, nemusíte do těsta přidávat prášek do pečiva.
5. Jablka nakrájejte nadrobno nebo na plátky.
6. Vezměte čtvercovou nebo okrouhlou zapékací mísu o průměru 22-24 cm.
7. Boky vymažte máslem a lehce je posypte vrstvou mouky. Aby se koláč dal snadno vyjmout z formy, rozprostřete papír křížem.
8. Jablka dejte do formy a zalijte je směsí. Jemně promíchejte, aby těsto dosáhlo na dno formy.
9. Pečte 35-40 minut při 180 °C. Koláč by měl být nadýchaný a vzdušný.
10. Pomocí špejle zkontrolujte, zda je koláč upečený, a pokud ano, vyjměte ho z formy.
11. Posypte ho moučkovým cukrem a podávejte ho s láskou a grácií.