Máte rádi chřest? My určitě ano! Chřest obsahuje mnoho vitaminů, stopových prvků, kyselinu listovou a železo. Je také bohatým zdrojem vlákniny. Díky nízkému obsahu kalorií a sacharidů je také ideálním pomocníkem při redukčních dietách. Dnes si připravíme rychlý chřestový koláč, který vylepšíme slaninou. Jdeme na to!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Rychlý koláč se slaninou a chřestem
Co budeme potřebovat:
- 3 ks vejce
- 150 ml mléko
- 50 g strouhaný parmazán
- podle chuti sůl, mletý černý pepř, mletá sladká paprika
- 1 KL citronová kůra
- 5 PL hladká mouka
- 1/2 svazku zelený chřest
- 70 g oravská slanina
- trochu olej
Jak budeme postupovat:
- Troubu předehřejte na 220 °C.
- Vejce rozklepněte do velké mísy, přilijte mléko a přidejte parmazán.
- Vše prošlehejte a směs dochuťte solí, pepřem, mletou paprikou a citronovou kůrou. Znovu prošlehejte.
- Nakonec přidejte mouku a vypracujte tekuté těsto, které prozatím odložte stranou.
- Z chřestu odřízněte spodní dřevnaté části a zbytek nakrájejte na asi centimetrové kousky. Slaninu nakrájejte na malé kostičky. Na pánvi (vhodné do trouby) rozehřejte asi lžíci oleje, přidejte kousky slaniny a opečte je dorůžova.
- Později přidejte chřest, který nebude potřebovat více než minutu opékání, a poté vše rovnoměrně zalijte připraveným těstem.
- Vložte pekáč do předehřáté trouby a pečte asi 10 až 12 minut, dokud koláč nebude krásně zlatavý.
- Krásně nafouklý koláč po vyjmutí z trouby postupně ztrácí na objemu, ale neztrácí nic ze své fantastické chuti.
Přejeme dobrou chuť!
Sdílejte tento recept na koláč se slaninou a chřestem i Vašim přátelům! Inspirujte se také receptem na uzený kuřecí pekáček s brambory a slaninou – rychlé a chutné!