Pokud se k Vám blíží návštěva a vy nevíte, co rychle vymyslet za dezert, je pro vás tento dnešní recept tím pravým. Ukážeme si, jak si připravit jablečný koláč se smetanou, který se rozpouští v ústech. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý!
Co budeme potřebovat:
Náplň:
- 270 ml mléka
- 1 žloutek
- 30 g hladké mouky
- 25 g potravinářského škrobu
- 8 g vanilkového cukru
- 60 g krystalového cukru
Těsto:
- 2 vejce
- špetka soli
- 110 g cukru krystalového cukru
- 100 ml oleje
- 110 ml teplého mléka
- 280 g mouky
Ostatní:
- máslo – na vymazání formy na pečení
Jak budeme postupovat:
1. Náplň: Do hrnce dejte mléko, žloutek, mouku, potravinářský škrob, vanilkový cukr, krystalový cukr a metličkou promíchejte dohladka.
2. Vařte na mírném ohni za stálého míchání, dokud nezhoustne.
3. Vzniklou náplň nalijte do mísy a přikryjte je potravinovou fólií a nechte vychladnout.
4. Do velké oválné mísy dejte vejce, špetku soli a krystalový cukr. Míchejte 8-10 minut. Pak přidejte olej, teplé mléko a rozmixujte.
5. Mouku, prášek do pečiva a vanilkový cukr dejte do jiné mísy a promíchejte lžící. Prosejte ji do mísy s předchozími přísadami. Promíchejte metličkou, prosejte znovu a znovu promíchejte. Tím získáte tuhou směs těsta.
6. Těsto nalijte do formy o průměru 22 cm vyložené pečicím papírem a vymazané máslem. Rovnoměrně ho rozetřete.
7. Jablko nakrájejte na půlměsíčky.
8. Nalijte náplň do zdobícího sáčku a ozdobte těsto do spirály. Posypte namočenými rozinkami a naaranžujte jablka nakrájené na půlměsíčky ve tvaru růže.
9. Žloutek smíchejte s mlékem a potřete jím povrch koláče.
10. Pečte v troubě 40-45 minut při 180 °C.
11. Po uplynutí doby zkontrolujte, zda je koláč upečený, a pokud ano, vyjměte ho z trouby.
12. Posypte ho moučkovým cukrem a podávejte s láskou a skvělou chutí.
VIDEO NÁVOD:
https://www.youtube.com/watch?v=jCUb5mKZPWA