Máte spoustu jablek a chcete si připravit báječný jablečný koláč. Tento recept je pro vás ideální. Úžasný a velmi chutný koláč se spoustou jablek a lahodným těstem. Zamilujete si ho! Příprava koláče je velmi jednoduchá a rychlá.
Co budeme potřebovat:
- 4-6 velkých jablek
- šťáva z 1/2 citronu nebo limetky
- 1/2 vody
- 1 lžíce vanilkové esence nebo extraktu
- 1 šálek cukru
- 1 šálek rozinek (tmavé, světlé)
- 1 šálek nasekaných piniových oříšků
- 1 špetka soli
- mletá skořice – podle chuti (nepovinné)
- 3 vejce
- 1/2 lžičky oleje
- 2 šálky hladké mouky (můžete použít různé druhy mouky)
- 1 lžíce prášku do pečiva
- máslo nebo margarín – na vymazání plechu
Jak budeme postupovat:
1. Jablka nakrájejte na malé kousky, můžete i se šlupkou, ale nemusíte. Polijte je šťávou z 1/2 citronu nebo limetky. Poté přidejte 1/2 vody a promíchejte. Přidejte vanilkovou esenci nebo extrakt, tmavé a světlé rozinky, nasekané vlašské ořechy, trochu soli a mletou skořici – můžete, ale nemusíte. Poté dobře promíchejte. Rozinky se v této fázi hydratují.
2. Následně přidejte rozmíchaná vejce. Míchejte, dokud se žloutky nerozbijí, a přelijte je přes ingredience. Přidejte další 1/2 oleje. Lžící promíchejte. Přestaňte míchat a přidejte prosátou mouku. Přísady jemně promíchejte. Nakonec přidejte prášek do pečiva a vše důkladně promíchejte.
3. Zapékací misku vymažte máslem nebo margarínem. Rozměry jsou 32 x 20 x 6 cm. Nalijte do něj směs a rozetřete ji.
4. Pečte v předehřáté troubě 40-45 minut při 180 °C.
5. Zda je koláč upečený, vyzkoušejte párátkem. Pokud máte skleněný plech na pečení, položte na něj další plech. Tímto způsobem se koláče nepřipálí.
6. Upečený koláč posypte moučkovým cukrem.
7. Podávejte s láskou a skvělou chutí.