Pokud jste quinou do své kuchyně ještě nezařadili, určitě to rychle napravte. Získá si vás nejen díky snadné přípravě, ale také díky své lehce oříškové chuti. Tento zdravý salát je navíc obohacen o čerstvou zeleninu a lahodné kousky lososa.
Co budeme potřebovat:
- 200 g quinoy
- kůra z 1/2 citronu
- 150 g lososa
- citronová šťáva – podle chuti
- 1 ks jarní cibulka s pažitkou
- 2 hrsti míchaný listový salát
- 2 stonky petržel
- 16 ks cherry rajčata
- 1/2 ks okurka
- sůl, mletý černý pepř – podle chuti
- olivový olej
Jak budeme postupovat:
1. Propláchněte quinou, dejte ji do hrnce a zalijte dvojnásobným množstvím vody. Vařte asi 15 minut. Uvařenou quinou osolte a nastrouhejte do ní citronovou kůru. Promíchejte a nechte vychladnout.
2. Lososa omyjte, osušte a zbavte kůže. Poté je osolte a opepřete. Rozpalte pánev s trochou olivového oleje a lososa opékejte z každé strany asi 3 až 4 minuty dozlatova. Odstavte z ohně, pokapejte citronovou šťávou a nechte chvíli odpočinout.
3. Omyjte a nadrobno nakrájejte jarní cibulku, směs salátu a petrželku. Cherry rajčátka omyjte a rozpulte. Okurku omyjte a nakrájejte na větší kousky. Vše dejte do mísy, lehce osolte a opepřete a pokapejte olivovým olejem. Lehce promíchejte.
4. Do salátové mísy přidejte quinou a nakrájeného lososa. Uspořádejte na talíře a podávejte.