Tradiční kváskový mák potěší k snídani, svačině i večeři. Vynikající štrúdl k lahodné kávě nebo horkému čaji. Malí i velcí si ji zamilují!
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 1/2 lžičky soli
- 100 ml sádla nebo oleje
- 1 vejce (L)
- 30 g droždí
- 250 ml mléka
- 3 lžíce krystalového cukru
Maková náplň:
- 250 g mletý mák
- 100 ml mléko
- 100 g cukr krystal
- 1 balíček vanilkový cukr
- 1 lžička nastrouhaná citronová kůra
- 50 g máslo
- žloutek na potírání
Jak budeme postupovat:
1. Do vlažného mléka rozdrobte droždí a vmíchejte lžíci cukru. Nechte je asi 15 minut aktivovat.
2. Mezitím v míse smíchejte mouku se solí a zbylým cukrem a přidejte vejce a kvásek. Promíchejte a nakonec přidejte rozpuštěné vychladlé sádlo (olej). Hněťte, dokud těsto není měkké a poddajné. Uhnětené těsto přikryjte utěrkou a dejte ho na hodinu kynout na teplé místo.
3. Náplň připravíme zahřátím mléka a cukru v hrnci. Když se začne vařit, vypněte oheň a vmíchejte mák a máslo. Nechte vychladnout a nakonec vmíchejte citronovou kůru.
4. Poté těsto rozdělte na dvě části a každou rozválejte na obdélník o tloušťce asi 3 až 5 mm. Potřete je náplní a srolujte. Makronky položte na vymaštěný plech a nechte je dalších 15 minut kynout. Potřete je žloutkem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 30 až 35 minut.