Babiččin kváskový mák

Tradiční kváskový mák potěší k snídani, svačině i večeři. Vynikající štrúdl k lahodné kávě nebo horkému čaji. Malí i velcí si ji zamilují!

Babiččin kváskový mák
Zdroj: iStockphoto

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 100 ml sádla nebo oleje
  • 1 vejce (L)
  • 30 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 3 lžíce krystalového cukru

Maková náplň:

  • 250 g mletý mák
  • 100 ml mléko
  • 100 g cukr krystal
  • 1 balíček vanilkový cukr
  • 1 lžička nastrouhaná citronová kůra
  • 50 g máslo
  • žloutek na potírání

Jak budeme postupovat:

1. Do vlažného mléka rozdrobte droždí a vmíchejte lžíci cukru. Nechte je asi 15 minut aktivovat.

2. Mezitím v míse smíchejte mouku se solí a zbylým cukrem a přidejte vejce a kvásek. Promíchejte a nakonec přidejte rozpuštěné vychladlé sádlo (olej). Hněťte, dokud těsto není měkké a poddajné. Uhnětené těsto přikryjte utěrkou a dejte ho na hodinu kynout na teplé místo.

3. Náplň připravíme zahřátím mléka a cukru v hrnci. Když se začne vařit, vypněte oheň a vmíchejte mák a máslo. Nechte vychladnout a nakonec vmíchejte citronovou kůru.

4. Poté těsto rozdělte na dvě části a každou rozválejte na obdélník o tloušťce asi 3 až 5 mm. Potřete je náplní a srolujte. Makronky položte na vymaštěný plech a nechte je dalších 15 minut kynout. Potřete je žloutkem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 30 až 35 minut.