Tento lahodný vesnický jablečný závin se skvěle hodí k lahodné kávě nebo horkému čaji. S tímto závinem nemůžete nic pokazit. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá. Můžete ho také nabídnout jako zákusek když přijde návštěva. Budou velmi příjemně překvapeni a budou odcházet s plným břichem sladkého závinu.
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 20 g droždí
- 250 g vlažného mléka
- 50 g cukru
- 450 g hladké mouky
- 1 vejce
- 30 g másla
- špetka soli
Tvarohová náplň:
- 200 g 30% zakysané smetany
- 250 g sýra Hutten
Jablečná náplň – nastrouhaná jablka:
- 5 jablek
- 100 g třtinový cukr
- 2 lžičky skořice
Na pomazání:
- 1 vejce
Jak budeme postupovat:
1. V oválné míse rozdrobte droždí, přilijte vlažné mléko, přisypte cukr a promíchejte.
2. Odvažte mouku na kuchyňské váze a přisypte mouku do mísy.
3. Přidejte vejce, máslo, trochu soli a rozmixujte pomocí kuchyňského robotu a získáte těsto. Mísu s těstem přikryjte potravinovou fólií a dejte stranou.
4. V malé misce smíchejte zakysanou smetanu se sýrem Hutten a promíchejte vařečkou.
5. Nastrouhejte jablka na struhadle. Dejte je do velké oválné mísy. Přidejte třtinový cukr a skořici, promíchejte vařečkou nebo lžičkou. Odložte stranou.
6. Plochu, na které budete těsto válet, posypte moukou.
7. Těsto položte na plochu s moukou a rozválejte ho. Celé těsto potřete tvarohovou náplní a přidejte nastrouhaná jablka se skořici a s třtinovým cukrem.
8. Pěkně je rozprostřete a srolujte do rolády.
9. Roládu položte na plech s pečicím papírem a mezitím rozšlehejte vejce a potřete jím roládu.
10. Pečte v předehřáté troubě 30 minut při 180 °C
11. Po uplynutí doby zkontrolujte, zda je závin upečený, a pokud ano, posypte ho moučkovým cukrem. (Můžete, ale nemusíte).
12. Podávejte ho s láskou a dobrým pocitem, jak skvěle jste ho připravili.