Tento rafinovaný dezert ke kávě v sobě spojuje krémovitost smetanového sýra, exotičnost hořké čokolády a neodolatelnou sladkost karamelu! Vynikající, lahodně jemný.
Co budeme potřebovat:
Korpus:
- 200 g máslových sušenek
- 80 g másla
Nádivka:
- 500 g Mascarpone
- 250 g moučkového cukru
- 600 ml zakysané smetany
- 2 KL vanilkového extraktu
- 3 ks větších vajec
Pro dekoraci:
- 100 g 80% hořké čokolády
- 150 g krystalového cukru
- 50 ml 33% smetany
Jak budeme postupovat:
1. Sušenky rozdrťte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Tuto směs natlačte na dno formy o průměru 26 cm vyložené pečicím papírem a dejte do chladničky.
2. Předehřejte troubu na 160 °C.
3. Při přípravě náplně smíchejte mascarpone, cukr, zakysanou smetanu a vanilkový extrakt. Nakonec opatrně zašlehejte jedno po druhém vejce. Nalijte na koláč a pečte v troubě asi 40 až 50 minut.
4. Nechte koláč zcela vychladnout a poté jej nechte v chladničce ztuhnout, ideálně přes noc.
5. Čokoládu na zdobení rozpusťte ve vodní lázni a nechte vychladnout. Na pánvi rozpusťte cukr na karamel, sundejte z ohně a rychle zašlehejte smetanu ke šlehání.
6. Na povrch dortu střídavě lžící nanášejte čokoládovou a karamelovou mřížku. Zdobený tvarohový koláč dejte asi na 30 minut ztuhnout do lednice a podávejte.