Křehké pláty listového těsta spojené lahodnou nugátovou náplní a korunované hříšným karamelem a mandlemi. Ale kdo by odolal… Lahůdka, jak má být. Připravte ji pro přátele a rodinu. Budou překvapeni, jak chutný může být koláč z listového těsta s nugátový krémem.
Co budeme potřebovat:
Základní suroviny:
- 400 g listového těsta
Nugátový krém:
- 300 g lískových oříšků
- 280 g moučkového cukru
- 300 g čokolády
- 1 balíček vanilkového cukru
- trochu vody
Karamel s mandlemi:
- 150 g mandlí
- 15O g cukru
Jak budeme postupovat:
1. Předehřejte troubu na 200 °C.
2. Na lehce pomoučené pracovní ploše rozválejte listové těsto na tloušťku přibližně 3 mm. Nakrájejte je na 4 obdélníky a přeneste na plech. Pečte 15 minut dozlatova. Vyjměte je a nechte vychladnout.
3. Pro přípravu nugátového krému opražte lískové oříšky na pánvi a poté je důkladně otřete v utěrce, abyste odstranili slupky. Ořechy rozmixujte na velmi jemno.
4. Moučkový a vanilkový cukr rozpusťte na pánvi s trochou vody, přidejte ořechy a krátce promíchejte. Nechte vychladnout. Ještě jednou promíchejte na kaši a spojte ji s rozpuštěnou čokoládou.
5. Mandle vložte do pánve, přidejte cukr a pomalu zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí a nezezlátne.
6. Horkou směs nalijte na plech vyložený pečicím papírem, rozetřete do tenké vrstvy a nechte vychladnout. Na vychladlý plát listového těsta naneste lžící studený karamel a mandle.
7. Nugátový krém opatrně rozetřete na vychladlý plát listového těsta. Postup zopakujte se všemi pláty listového těsta, na střed posledního plátu naneste krém a nahoru dejte rozlámaný mandlový karamel.