Lahodné sladkokyselé třešně ukryté pod mřížkovou pokrývkou z křupavého těsta. Je lahodný, jemný, chutný a křupavý. Stojí za to to vyzkoušet! Jakmile ho jednou upečete, budete ho péct častěji.
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 3 lžíce ledové vody
- 280 g hladké mouky
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 1/4 lžičky soli
- 250 g studeného másla
- 1 ks vejce
Náplň:
- 500 g třešně
- 180 g krystalový cukr
- 1 balíček vanilkový cukr
- 1/2 ČL mletá skořice
- 1/4 mletý badyán
- 3 PL kukuričný škrob
Ostatní suroviny:
- vejce na potíraní
Jak budeme postupovat:
1. Mouku a sůl dejte do mísy. Poté přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a rukama rychle zpracujte na kaši. Přidejte vejce a vodu a rychle vypracujte hladké těsto. Připravené těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte alespoň na 30 minut do chladničky.
2. V jiné míse smíchejte krystalový cukr, vanilkový cukr, kukuřičný škrob, mletou skořici a mletý badyán s omytými, vypeckovanými a vypeckovanými třešněmi.
3. Vychlazené těsto rozdělte na dvě poloviny. Jednu polovinu rozválejte na tenký plát a vyložte jím koláčovou formu (o průměru 23 cm), poté ji opět dejte do chladničky. Druhou polovinu těsta rozválíme na tenký plát a nakrájíme na stejně široké proužky.
4. Formu vyjmeme z lednice, na těsto rozložíme třešně a na proužcích těsta vytvoříme mřížku, kterou nakonec potřeme vejcem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 50 minut.
5. Po upečení nechte vychladnout, nakrájejte a podávejte.