Natrhali jste si na zahradě domácí jablka a chcete je co nejlépe zužitkovat? Udělejte z nich domácí jablečný koláč. Jablečný koláč je ten nejúžasnější koláč pod sluncem. Když jsme byli malí, nemohli jsme ho dojíst, takový byl vynikající. Nebe v ústech. Vzpomeňte si na dětství a upečte si.
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 100 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 5 vajec
- citronová kůra
- 250 g mouky
- 4 jablka
Pro zalití koláče:
- 250 g zakysané smetany
- 3 vejce
- 1 lžička skořice
- 1 lžíce cukru
Jak budeme postupovat:
1. Máslo vložte do velké oválné mísy. Posypeme moučkovým cukrem a dobře promíchejte.
Přidejte vejce a přisypte zbytek moučkového cukru. Pak do misky nastrouhejte citronovou kůru.
2. Odvažte mouku na kuchyňské váze a přidejte ji k ostatním přísadám v míse. Dobře promíchejte. Dostanete těsto.
3. Těsto pěkně rozetřete na plech s pečicím papírem.
4. Jablka rozkrojte napůl a vydlabejte střed. Nakrájejte je na půlměsíčky a úhledně je položte na těsto na plechu.
5. V jiné míse připravte zakysanou smetanu, přidejte vejce, skořici a cukr. Rozmixujte mixérem.
6. Naběračkou zalijte povrch jablek, až bude hladký.
7. Pečte v předehřáté troubě 35 minut při 180 °C.
8. Podávejte na talíři s velkou grácií a chutí.
9. Mějte dobrý pocit z toho, jak dobře jste to zvládli.
10. Nechte si chutnat!