Jablka, vanilkový pudink a ořechy – to je neodolatelné trio. Už jako děti jsem jedli jablečný koláč, který nám pekla babička. Nebe v mých v ústech. Vždycky jsme se na něj těšili. Stejně rychle jako bylo upečeno, bylo i snědeno. Jednoduše jedinečný a velmi chutný.
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 6 ks vajec
- 1/4 lžičky soli
- 8 lžic krystalového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 12 lžic teplé vody
- 12 lžic polohrubé mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
- máslo na vymazání a mouku na vysypání plechu
Pudinková náplň:
- 1 liter mléka
- 2 balíčky Zlatý klas
- 1 balíček vanilkový cukr
- 2 lžíce krystalový cukr
Jablečná náplň:
- 3 ks jablka
- 1 ks vanilkový cukr
- mletá škořice – podle chuti
Sypání:
- 100 g vlašské ořechy
- 7 ks karamelové cukroví ( typ krovky)
Jak budeme postupovat:
1. Troubu předehřejte na 200 °C a plech vymažte máslem a vysypte moukou.
2. Pudinková náplň: Zlaté klasy s cukrem rozpusťte přibližně ve 150 ml mléka. Zbylé mléko uvařte. Těsně předtím, než se začne vařit, přisypte za stálého míchání pudinkový prášek a cukr. Míchejte, dokud nezhoustne. Vyjměte a za občasného míchání nechte vychladnout.
3. Jablečná náplň: Jablka oloupejte a nastrouhejte. Podle chuti přidejte vanilkový cukr a mletou skořici.
4. Těsto: Bílky vyšlehejte se solí do tuha. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny. Postupně přidejte teplou vodu a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec lehce vmíchejte bílky. Připravené těsto nalijte na plech a pečte v předehřáté troubě asi 15 minut.
5. Na upečené těsto rozetřete jablečnou náplň. Navrch nalijte pudink a nakonec posypte nasekanými ořechy a krutony. Vložte do trouby na dalších asi 10 minut. Po upečení nechte vychladnout a nakrájejte.