Máte doma spoustu zbylých jablek a nevíte, co s nimi? Vzpomeňte si na dětství, kdy vám babička pekla domácí jablečné koláče. Nebe v ústech. Zkuste je použít a upečte fantastický jablečný koláč. Zkuste to! S jablky nic nezkazíte! Domácí jablečný koláč je domácí jablečný koláč.
Co budeme potřebovat:
- 4 vejce
- 200 g cukru (1 hrnek)
- špetka soli
- 1 kus vanilkového lusku
- 1 lžička prášku do pečiva
- 50 ml oleje na vaření (3 lžíce + 1 lžička)
- 125 g jogurtu (½ šálku + 1 polévková lžíce)
- 340 g univerzální mouky
- 3-4 jablka
- Máslo na vymazání pekáče
Jak budeme postupovat:
1. Připravte si jablka, vykrojte jejich střed a nakrájejte je na půlměsíčky. Pak je dejte do velké oválné mísy.
2. V jiné míse si připravte vejce, přidejte cukr, kůru z vanilkového lusku a vyšlehejte mixérem. Přilijte olej a přidejte bílý jogurt. Pokračujte v míchání.
3. Na váhové stupnici odvažte hladkou mouku a přidejte prášek do pečiva. Do mísy s předchozími přísadami prosejte mouku. Dobře promíchejte a získáte těsto.
4. Plech o rozměrech 21×29 cm vymažte máslem a vysypte moukou. Z každé strany ji protřepejte a dejte do ní těsto.
5. Rovnoměrně a úhledně naaranžujte jablka do vějíře.
6. Pečte 40 minut na horní a dolní mřížce při 180 °C.
7. Po uplynutí doby zkontrolujte, zda je koláč upečený, pokud ano, vyjměte ho z trouby a posypte moučkovým cukrem.
8. Servírujte ho na talíři s láskou a se skvělým pocitem, jak jste ho zvládli.