Domů Recepty Japonské pečené pirůžky – gayoza! Neodolatelné a velmi chutné

Japonské pečené pirůžky – gayoza! Neodolatelné a velmi chutné

Skvělé a aromatické pirohy plněné mletým masem a zeleninou. Neodolatelné! Chuť je skvělá a jedinečná. Jsou opravdu velmi chutné. Zamilujete si je!

Japonské pečené pirůžky - gayoza! Neodolatelné a velmi chutné
Zdroj: iStockphoto

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 240 g hladké mouky
  • 120 g převařené vody (teplé)
  • 1/2 lžičky soli
  • bramborový škrob (při práci s těstem)

Nádivka:

  • 150 g mleté maso
  • 1 špetka mletý černý pepř
  • 1/2 lžíce sojová omáčka
  • 1/2 lžičky cukr krystal
  • 1/2 lžíce sezamový olej
  • 1 lžička bramborový škrob
  • 1 lžička nastrouhaný zázvor
  • 1 lžička drcený česnek
  • 1/2 lžíce ustřicová omáčka
  • 100 g čínske zelí
  • 2 ks jarní cibulka
  • 1 ks šalotka

Na omáčku:

  • 1 lžíce černý rýžový ocet
  • 1 lžíce sojová omáčka

Jak budeme postupovat:

1. Mouku prosejte do velké mísy. Rozpusťte sůl v teplé vodě a postupně ji přidávejte k mouce a zapracujte. Vypracujte malý, téměř nelepivý bochník těsta. Přeneseme na pracovní plochu a hněteme asi 10 minut. Tento postup je důležitý, aby bylo těsto pěkně pružné a opravdu tenké. Nakonec těsto rozkrojte na polovinu a každou část rozválejte na váleček (asi 25 cm dlouhý), zabalte (zvlášť) do potravinářské fólie a dejte na 30 minut do lednice.

Nepřehlédněte:
Velikonoční kuřátka - vynikající plněná vejce nádivkou

2. Mezitím v míse smíchejte mleté maso s kořením, sójovou omáčkou, cukrem, olejem, škrobem, zázvorem, česnekem a ústřicovou omáčkou. Přidejte nadrobno nakrájené zelí, jarní cibulku a šalotku. Vše dobře promíchejte a dejte na 15 minut do chladničky.

3. Připravte omáčku na namáčení knedlíků velmi jednoduše smícháním sójové omáčky a černého rýžového octa.

4. Prášek poprašte bramborovým škrobem, aby se s těstem lépe pracovalo. Rozkrájejte váleček těsta na 12 kousků a přikryjte je vlhkou utěrkou, aby neoschly, zatímco je budete jeden po druhém zpracovávat. Z každé části vytvarujte kuličku a dlaní ji na jedné i druhé straně stlačte do tvaru placky. Pak je pomocí válečku zpevněte do opravdu tenké placky. Pokud se vám nepodaří vytvořit pěkné kolečko, pomozte si a vykrojte ho vykrajovátkem na koláče nebo skleničkou. Kolečka položte na sebe a lehce je poprašte bramborovým škrobem.

5. Každé kolečko naplňte vychladlou náplní, vnitřní okraje potřete vodou a uzavřete. Aby byly gayozky hezčí, lze vnější okraje při zavírání nařezat do vlnek nebo později zarovnat nožem.

Nepřehlédněte:
Oběd z jednoho plechu - zapečené kuřecí prsa, brambory a žampióny

6. Na pánvi (s pokličkou) rozehřejte sezamový olej, vložte do něj gayozky, zalijte je trochou horké vody (asi do poloviny výšky pirohů) a přikryté vařte na mírném ohni asi 6 minut, dokud se voda neodpaří. Poté přidejte lžíci sezamového oleje, opět přiklopte a smažte ještě asi 2 minuty. Přendejte je na talíř a podávejte s omáčkou.

Náš tip: Gayozki smažte pouze z jedné strany. To znamená, že když jsou hotové, jsou na jedné straně zlatohnědé a na druhé straně upečené a lesklé.