Křehký, nadýchaný koláč má krásnou barvu a rumovou vůni, které nikdo neodolá. Ideální k lahodné kávě. Neobvyklý, ale velmi chutný. Vyzkoušejte ho!
Co budeme potřebovat:
- 200 g sladké dýně (dužina)
- 2 lžíce hladké mouky
- 50 g cukru krupice
- 1 lžíce medu
- 200 g Mascarpone
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2 ks vajec
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžíce rumu
Jak budeme postupovat:
1. Ruku předehřejte na 170 °C.
2. Kousky dužiny vložte do skleněné misky zakryté potravinovou fólií a zahřívejte v mikrovlnné troubě (na plný výkon) asi 3 až 4 minuty. Do ještě horkého masa přidejte cukr a med a ručním šlehačem šlehejte, dokud nevznikne hmota.
3. Poté postupně zašlehejte mascaropne, smetanu, vejce, mouku, extrakt a rum.
4. Směs nalijte do dortové formy (o průměru 20 cm) vyložené na dně a po stranách pečicím papírem. Jemně poklepejte na formu, abyste se zbavili případných vzduchových bublin, a koláč pečte asi 40 minut.
5. Po vychladnutí jej dejte do chladničky alespoň na 3 hodiny, ideálně přes noc. Před podáváním ozdobte šlehačkou.