Krémová holandská polévka s křupavými krutony

Aromatická polévka pro zahřátí duše i těla. Lahodná, krémová a velmi chutná. Neváhejte a okamžitě ji připravte! Nebudete litovat.

Krémová holandská omáčka s křupavými krutony
Zdroj: iStockphoto

Co budeme potřebovat:

  • 2 lžíce másla
  • 1 ks menší cibule
  • 10 stroužků česneku
  • 4 ks menších brambor
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 250 ml 30% smetany
  • sůl, mletý černý pepř, kmín, tymián – podle chuti

Krutony:

  • staré pečivo
  • 2 PL olivový olej

Jak budeme postupovat:

1. Na másle osmahneme cibuli, přidáme prolisovaný česnek, sůl, kmín, černý pepř a na kostičky nakrájené brambory. Chvíli smažte a zalijte vývarem. Nechte vařit asi 20 minut.

2. Mezitím předehřejte troubu na 200 °C. Těsto nakrájejte na malé kostičky a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Pokapejte olejem a pečte v troubě, dokud není pečivo pěkně křupavé a hnědé (6-8 minut).

3. Polévku stáhněte z ohně, rozmixujte tyčovým mixérem a přiveďte zpět k varu. Přilijte smetanu, přidejte tymián a krátce povařte. Podávejte s křupavými krutony.