Netradiční tvarohový koláč, ve kterém se snoubí jemnost smetanového sýra a svěžest bílých hroznů. Pokud jste to ještě nevyzkoušeli, teď je ten správný čas. Jemný a velmi chutný cheesecake.
Co budeme potřebovat:
Korpus:
- 200 g kukuřičných lupínků
- 100 g másla
Krém:
- 500 g Mascarpone
- 5 lžíce moučkového cukru
- 500 ml smetana na šlehání
- 3 plátky želatiny
- 2 hrsti bílých hroznů
- 2 lžíce krystalový cukr
Pro dekoraci:
- bílé hrozno, lístky máty
Jak budeme postupovat:
1. Kukuřičné lupínky rozemelte v kuchyňském robotu a smíchejte je s rozpuštěným máslem. Pískovou směs vtlačte na dno dortové formy vyložené pečicím papírem (24 cm).
2. V míse smíchejte mascarpone a cukr a promíchejte pouze lžící – nešlehejte. V jiné větší míse ušlehejte smetanu do hladka a do šlehačky zašlehejte oslazené mascarpone. Krém uchovávejte v chladničce.
3. Želatinové plátky namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Mezitím v hrnci zahřejte celé čerstvé hrozny, cukr a asi dvě lžíce vody. Pomalu zahřívejte na mírném ohni a jednotlivé bobule rozmačkejte vidličkou. Několik minut povařte, přeceďte přes síto a do ještě horkého hroznového sirupu vmíchejte vymačkané plátky želatiny, dokud se zcela nerozpustí.
4. Hroznový sirup vmíchejte do krému a navrstvěte ho na připravený korpus. Urovnejte a dejte do chladničky alespoň na 4 hodiny, ideálně přes noc.
5. Před podáváním ozdobte bobulemi nebo celým hroznem a lístky máty.