Neobvyklý a lahodný koláč – Budete ho chtít dělat znovu a znovu

Koláč se sušenými švestkami, vlašskými ořechy a fermentovanou smetanou je jemný, chutný a neobvyklý. Bezpochyby se stane jedním z vašich nejoblíbenějších dezertů!

Neobvyklý a lahodný koláč. Budete ho chtít dělat znovu a znovu!
Zdroj: retete-usoare.eu
Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 200 g mouky
  • 1 špetka soli
  • 100 g másla
  • 60 ml vody

Pro náplň.

  • 250 g velkých sušených švestek
  • 100 g vlašských ořechů
  • 350 g fermentované smetany
  • 70 g cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 40 g mouky

Z těchto surovin získáte koláč o průměru 20 cm a hmotnosti 1000 g.


Jak budeme postupovat:

1. Připravte těsto: Prosejte mouku do hluboké mísy. Přidejte špetku soli.

2. Pravidelně je namáčejte do mouky a studené máslo protřepejte na velkém struhadle. Poté rychle promíchejte rukama, abyste získali vlhké pískové těsto.

3. Přidejte studenou vodu. Těsto hněteme, dokud není hladké, nelepí se a nespojí se do tvaru koule.

Neobvyklý a lahodný koláč. Budete ho chtít dělat znovu a znovu!
Zdroj: retete-usoare.eu

4. Přikryjte potravinovou fólií a dejte na 30 minut do chladničky.

Neobvyklý a lahodný koláč. Budete ho chtít dělat znovu a znovu!
Zdroj: retete-usoare.eu

5. Připravte náplň: Osušené švestky dobře omyjte. Pokud jsou velmi suché, namočte je na 30 minut do koncentrovaného čaje nebo horké vody.

6. Osušte je papírovými utěrkami. Nakrájejte je neúplně nožem, abyste z nich vytvořili jakousi “kapsu”.

Neobvyklý a lahodný koláč. Budete ho chtít dělat znovu a znovu!
Zdroj: retete-usoare.eu
Neobvyklý a lahodný koláč. Budete ho chtít dělat znovu a znovu!
Zdroj: retete-usoare.eu

7. Švestky naplňte ořechy.

Neobvyklý a lahodný koláč. Budete ho chtít dělat znovu a znovu!
Zdroj: retete-usoare.eu

8. Smíchejte zakysanou smetanu, toastový cukr, vanilkový cukr a mouku stěrkou, aby se v těstě netvořily hrudky.

Neobvyklý a lahodný koláč. Budete ho chtít dělat znovu a znovu!
Zdroj: retete-usoare.eu

9. Sestavte koláč: Těsto rozválejte na kulatý plát o tloušťce 4 mm a průměru 25 cm.

Neobvyklý a lahodný koláč. Budete ho chtít dělat znovu a znovu!
Zdroj: retete-usoare.eu

10. Dno plechu vyložte pečicím papírem (my jsme použili plech o průměru 20 cm). Přeneste do něj plát těsta, který částečně zakryje boky (asi 2,5 cm).

Neobvyklý a lahodný koláč. Budete ho chtít dělat znovu a znovu!
Zdroj: retete-usoare.eu

11. Těsto propíchejte vidličkou, aby se během pečení nenafouklo a nepopraskalo.

Neobvyklý a lahodný koláč. Budete ho chtít dělat znovu a znovu!
Zdroj: retete-usoare.eu

12. Pečte těsto 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Neobvyklý a lahodný koláč. Budete ho chtít dělat znovu a znovu!
Zdroj: retete-usoare.eu

13. Vyjměte z trouby a na povrch položte švestky plněné ořechy.

Neobvyklý a lahodný koláč. Budete ho chtít dělat znovu a znovu!
Zdroj: retete-usoare.eu

14. Švestky přelijte smetanovou směsí. Ta by měla proniknout i mezi ně.

Neobvyklý a lahodný koláč. Budete ho chtít dělat znovu a znovu!
Zdroj: retete-usoare.eu

Další možnost: část smetanové směsi rozetřete na horkou desku, pak na ni položte švestky a přikryjte je zbylou smetanovou směsí.

15. Koláč pečte dalších 20-25 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Neobvyklý a lahodný koláč. Budete ho chtít dělat znovu a znovu!
Zdroj: retete-usoare.eu

16. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté uložte na 3-4 hodiny do chladničky.

17. Koláč vyjměte z formy a položte na talíř.

Neobvyklý a lahodný koláč. Budete ho chtít dělat znovu a znovu!
Zdroj: retete-usoare.eu

18. Podávejte s velkým potěšením!

Neobvyklý a lahodný koláč. Budete ho chtít dělat znovu a znovu!
Zdroj: retete-usoare.eu