Koláč se sušenými švestkami, vlašskými ořechy a fermentovanou smetanou je jemný, chutný a neobvyklý. Bezpochyby se stane jedním z vašich nejoblíbenějších dezertů!
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 200 g mouky
- 1 špetka soli
- 100 g másla
- 60 ml vody
Pro náplň.
- 250 g velkých sušených švestek
- 100 g vlašských ořechů
- 350 g fermentované smetany
- 70 g cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 40 g mouky
Z těchto surovin získáte koláč o průměru 20 cm a hmotnosti 1000 g.
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: Prosejte mouku do hluboké mísy. Přidejte špetku soli.
2. Pravidelně je namáčejte do mouky a studené máslo protřepejte na velkém struhadle. Poté rychle promíchejte rukama, abyste získali vlhké pískové těsto.
3. Přidejte studenou vodu. Těsto hněteme, dokud není hladké, nelepí se a nespojí se do tvaru koule.
4. Přikryjte potravinovou fólií a dejte na 30 minut do chladničky.
5. Připravte náplň: Osušené švestky dobře omyjte. Pokud jsou velmi suché, namočte je na 30 minut do koncentrovaného čaje nebo horké vody.
6. Osušte je papírovými utěrkami. Nakrájejte je neúplně nožem, abyste z nich vytvořili jakousi “kapsu”.
7. Švestky naplňte ořechy.
8. Smíchejte zakysanou smetanu, toastový cukr, vanilkový cukr a mouku stěrkou, aby se v těstě netvořily hrudky.
9. Sestavte koláč: Těsto rozválejte na kulatý plát o tloušťce 4 mm a průměru 25 cm.
10. Dno plechu vyložte pečicím papírem (my jsme použili plech o průměru 20 cm). Přeneste do něj plát těsta, který částečně zakryje boky (asi 2,5 cm).
11. Těsto propíchejte vidličkou, aby se během pečení nenafouklo a nepopraskalo.
12. Pečte těsto 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
13. Vyjměte z trouby a na povrch položte švestky plněné ořechy.
14. Švestky přelijte smetanovou směsí. Ta by měla proniknout i mezi ně.
Další možnost: část smetanové směsi rozetřete na horkou desku, pak na ni položte švestky a přikryjte je zbylou smetanovou směsí.
15. Koláč pečte dalších 20-25 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
16. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté uložte na 3-4 hodiny do chladničky.
17. Koláč vyjměte z formy a položte na talíř.
18. Podávejte s velkým potěšením!