Turecký dezert, který všichni známe jako řecký. Na původu tolik nezáleží, protože je to úžasná pochoutka! Dezert, který když jednou připravíte, budete dělat častěji. Je opravdu chutný!

Co budeme potřebovat:
Na sirup:
- 600 g krystalového cukru
- 400 ml vody
- 3 lžíce kukuřičného sirupu (nebo zlatého sirupu)
- 1 ks skořice
- 3 ks hřebíčku
- 1 ks pomeranče
Na plnku:
- 400 g vlašské ořechy (pistácie, mandle al.kombinace)
- 50 g strouhanka
- 1 lžice mleté skořice
- 1 lžička hřebíčku
- 500 g těsta Phyllo
- 300 g másla na potíraní vrstev
Jak budeme postupovat:
1. Sirup nejprve připravte, aby vychladl, než ho nalijete na těsto (baklava tak zůstane křupavá i několik dní). Do velkého hrnce přidejte cukr, vodu, sirup, skořici, hřebíček a pomeranč (s kůrou). Přiveďte k varu a vařte asi 3 minuty. Vyjměte je a nechte vychladnout při pokojové teplotě.
2. Při přípravě náplně smíchejte ořechy se strouhankou, skořicí a hřebíčkem na středně hustou hmotu (ne na prášek).
3. Hlubší plech (40×30 cm) vydatně potřete rozpuštěným máslem. Dva pláty těsta položte tak, aby se uprostřed překrývaly a zároveň překrývaly okraje formy ze všech stran. Pokapejte máslem (znovu ho neutírejte, aby se těsto neporušilo). Přidejte dva pláty těsta a znovu je potřete máslem. Potřete čtvrtinou náplně a pokračujte opět jen jedním plátem těsta a máslem. Vrstvěte, dokud nespotřebujete všechnu ořechovou náplň. Nakonec uzavřete boky převislými pláty spodního těsta a bohatě je potřete máslem. Navrch přidejte další dva pláty těsta a samozřejmě je opět potřete máslem a dobře utěsněte po okrajích. Přelijte je zbylým máslem.
4. Baklavu dejte na 20 minut do lednice, aby ztuhla. Poté ostrým nožem nakrájejte požadované kousky asi do 2/3 hloubky plechu (ne až na dno). Pečeme v troubě předehřáté na 150 °C po dobu 2 hodin.
5. Horkou baklavu přelijeme vychladlým sirupem. A podávejte ve tvaru plátků, které jste nakrájeli před pečením.